Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onenigheid binnen kabinet over vrijgeven documenten rondom subsidie koning

04-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2512 keer bekeken
  •  
subsidie_kroondomein
Er is binnen het kabinet onenigheid over het vrijgeven van documenten over de omstreden subsidie voor koning Willem-Alexander voor Kroondomein Het Loo. Regeringsbronnen bevestigen tegenover Zembla dat het ministerie van Algemene Zaken vrijgave van documenten tegenhoudt. Minister Carola Schouten van Landbouw heeft volgens de bronnen ‘geen problemen met openbaarmaking’. De voltallige Tweede Kamer heeft de regering gevraagd om de stukken uiterlijk 1 maart naar de Kamer te sturen. Die deadline is inmiddels verstreken.

*UPDATE: Een woordvoerder van het ministerie van LNV heeft een paar uur na deze publicatie laten weten dat de documenten alsnog naar de Kamer worden gestuurd.

Schouten heeft haar ambtenaren half januari gevraagd om overleg te voeren met de ambtenaren van premier Rutte. Als reden noemt ze het streven ‘om meer transparantie te betrachten’. Dit blijkt onder meer uit vertrouwelijke ambtelijke documentatie die Zembla heeft ingezien. Binnen het kabinet bestaat al langer verdeeldheid over deze kwestie, bevestigen bronnen tegenover Zembla.


Kroondomein
Aanleiding voor het ambtelijk overleg op het ministerie van Landbouw was de Zembla-uitzending 'Koninklijke Constructies' over de 4,7 miljoen euro subsidie die de koning krijgt voor Kroondomein Het Loo. Vooraanstaande juristen stellen in die uitzending dat de subsidie onrechtmatig is en dat de koning ten onrechte een voorkeursbehandeling krijgt. Zo hoeft hij niet aan de belangrijke subsidievoorwaarde voldoen om het natuurgebied tenminste 358 dagen per jaar open te stellen voor het publiek.

Kroondomein Het Loo is elk jaar drie maanden gesloten voor ‘faunabeheer’, zodat de koning daar met zijn gezelschap ongestoord kan jagen. De opgevraagde documenten zullen duidelijk maken op basis van welke door de Koning aangeleverde informatie de omstreden subsidie is verstrekt.

Lees ook: "Minister moet voor maart stukken over Kroondomein met Kamer delen" 
Motie
Naar aanleiding van de uitzending startte De Faunabescherming een juridische procedure tegen de subsidie. Hun advocaat heeft via een zogeheten Wob-procedure alle stukken opgevraagd. Tot nu weigert het kabinet deze documenten te openbaren. Begin dit jaar heeft de Tweede Kamer met algehele stemmen een motie aangenomen waarin de regering werd opgeroepen om alle documenten vrij te geven die slaan op deze omstreden subsidie. In een brief aan de Kamer schrijft minister Schouten de motie te willen uitvoeren.

Eerdere deze week wilden beide ministeries bevestigen nog ontkennen dat het ministerie van premier Rutte de publicatie tegenhoudt.
Kijk hier de uitzending 'Koninklijke Constructies':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.