Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer eist openheid over subsidie aan de koning voor Kroondomein

26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1003 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander in Mozeszaal

© Erwin Olaf

De Kamer wil openheid over de subsidie die koning Willem-Alexander krijgt voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Daarom moet de regering alle onderliggende stukken over de subsidieverstrekking met de Kamer delen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor de motie die Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren hierover indiende.  

"Ik verzoek de regering voor eind volgende week de stukken naar de Kamer te sturen. Het goede nieuws is dat er niks hoeft te worden weggelakt. Dat past ook in het kader van de Wet open overheid die vandaag is aangenomen", zei Kamerlid Wassenberg na de stemmingsuitslag. Die nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de overheid meer openheid betracht richting journalisten en wetenschappers.

Koninkijke constructies
In de Zembla-uitzending ‘Koninklijke constructies’ zeggen drie vooraanstaande juristen dat de koning ten onrechte 4,7 miljoen euro natuursubsidie krijgt voor Kroondomein Het Loo. Het landgoed is eigendom van de staat en wordt beheerd door de koning.
 
Uit de beschikking blijkt dat de overheid zonder enige onderbouwing de koning vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden. Dit is volgens experts in strijd met de wet. 

Kamerlid Wassenberg vindt dat de Tweede Kamer haar controlerende functie niet kan uitvoeren, zonder de bijbehorende stukken in te zien.

Lees ook: “Ministerie weigert documenten subsidie koning te verstrekken aan Faunabescherming”

Soortgelijk verzoek
Het is de vraag of de regering het verzoek van de Kamer inwilligt. Er lag eerder een soortgelijk verzoek van stichting De Faunabescherming. Die diende een verzoek in bij het ministerie om de onderliggende stukken van de subsidie in te zien. Dat weigerde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot dusver. 

Volgens het ministerie heeft De Faunabescherming geen recht om de onderliggende stukken in te zien, omdat zij geen belanghebbende zijn. De Faunabescherming is nu verwikkeld in een juridisch proces om toch nog inzage te krijgen in de documenten waarin staat op welke grond de koning vrijgesteld is van belangrijke subsidievoorwaarden.

Bekijk hier de uitzending ‘Koninklijke constructies’:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.