Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Onderzoeksteam JIT komt met namen van verdachten van neerhalen MH17'

18-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MH17
Het Joint Investigation Team (JIT) presenteert woensdag nieuwe ontwikkelingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, waarbij 298 mensen om het leven kwamen. In juli is het precies vijf jaar geleden dat het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. De verwachting is dat het JIT in ieder geval de namen van vier verdachten bekend gaat maken die mogelijk worden vervolgd.  Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Olena Zerkal gezegd tegen lokale media.
''De namen zullen worden bekendgemaakt. Er komen aanklachten'', zei ze tegen Interfax-Ukraine. Justitie gaat vervolgens bekijken of er een zaak tegen de vier komt die dan zal dienen bij de rechtbank op Schiphol. Volgens Zerkal gaat het om een topje van de ijsberg. ''Het aantal mensen dat hier bij betrokken is zal veel groter zijn dan de vier die worden genoemd''.
Verdachten
ZEMBLA sprak ruim één jaar geleden, in maart 2018, met diverse voormalig leidinggevenden van de Oekraïense geheime dienst. Hun dienst onderschepte 150.000 telefoontjes van separatisten en op basis daarvan zeiden zij tegen ZEMBLA te weten wie de daders achter de MH17-aanslag zijn. Het gaat om de volgende zeven personen die een leidinggevende rol zouden hebben gespeeld bij het neerhalen van MH17.
            •          Oleg Ivannikov (bijnaam Orion) – Russische militair/leidinggevende
            •          Nikolai Tkachev – Russische generaal
            •          Igor Girkin (bijnaam Strelkov) - rebellenleider Donetsk
            •          Igor Plotnitsky - rebellenleider Lugansk
            •          Sergej Dubinski (bijnaam Khmury) logisitieke leiding in Lugansk/Donetsk
            •          Het hoofd van de grensbewaking
Jacht op de MH17-daders
'JIT kent alle namen'
ZEMBLA sprak met de chef van de dienst ten tijde van de crash van MH17, Valentyn Nalyvaichenko. Hij verklaarde: "Wij hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven van ondermeer Girkin, Plotnitsky, Dubinsky, Tkachev en het hoofd van de Russische grensbewaking. Ook vanwege MH17. We hebben de daders geïdentificeerd. We weten wie het zijn en ook het JIT kent alle namen."
Het JIT presenteert woensdag om 13.00 uur in Nieuwegein de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.