Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA onthult: Namen van vermoedelijke MH17-daders genoemd

07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
MH17
De Oekraïense geheime dienst heeft een groep van zeven mensen geïdentificeerd die betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Het Joint Investigation Team is gevraagd deze groep als verdachte aan te wijzen. Dat zeggen voormalige topmensen van de Oekraïense geheime dienst in het tv-programma ZEMBLA. Het gaat ondermeer om de Russische officieren Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Nikolai Tkachev. Het is voor het eerst dat officials die bij het JIT-onderzoek betrokken waren in het openbaar namen van mogelijke verdachten noemen.
Bekijk de promo van de uitzending 'Jacht op de MH17 daders' (tekst gaat verder onder video)
De geheime dienst SBU leverde veel onderzoeksmateriaal, waaronder 150.000 telefoontaps aan het Joint Investigation Team (JIT), dat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt.  ZEMBLA sprak met de chef van de dienst ten tijde van de crash van MH17, Valentyn Nalyvaichenko en met Vasyl Vovk, die hoofd onderzoek van de SBU was. 
Videoconferentie
Zij vertellen dat tijdens een videoconferentie in juni 2015 op de Nederlandse ambassade in Kiev, een voorstel is gedaan aan het JIT om een groep van zeven mensen te vervolgen, die een leidinggevende rol speelde bij het neerhalen van MH17. Het gaat niet om de bemanning van de BUK-raketinstallatie, maar om degenen die het commando voerden over de gewapende opstand en een logistieke rol speelden bij het binnenhalen van de BUK-installatie uit Rusland. 
Valentyn Nalyvaichenko zegt in ZEMBLA:
"Wij hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven van ondermeer Girkin, Plotnitsky, Dubinsky, Tkachev en het hoofd van de Russische grensbewaking. Ook vanwege MH17. We hebben de daders geïdentificeerd. We weten wie het zijn en ook het JIT kent alle namen."
Vasyl Vovk: "Ik heb het voorstel gedaan om Girkin, Plotnitsky en vijf anderen aan te klagen. Dat was op de Nederlandse ambassade tijdens een videoconferentie met het onderzoeksteam. Naar onze mening was er genoeg bewijs om deze mensen, onder wie Girkin, als verdachte aan te wijzen."
ZEMBLA - 'Jacht op de MH17 daders' is woensdag 7 maart om 21.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO2
Het JIT zegt in een reactie: 'Over personen die van belang zijn voor het onderzoek, denk daarbij aan getuigen of mogelijke verdachten , kan het OM geen uitspraken doen. Het strafrechtelijk onderzoek blijft in volle gang. Ook wordt nog steeds ingezet op het ontsluiten en verhoren van nieuwe insidegetuigen.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.