Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar overleden meisje Sharleyne heropend

23-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
dood sharleyne
Het onderzoek naar de dood van het 8-jarige meisje Sharleyne dat in 2015 van haar flat viel, moet worden heropend. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag gezegd. Het Openbaar Ministerie had de zaak eerder geseponeerd wegens gebrek aan bewijs tegen de moeder van het meisje, maar de vader van Sharleyne spande een artikel 12 procedure aan om de zaak heropend te krijgen. Het gerechtshof wil nu dat de moeder alsnog vervolgd wordt voor betrokkenheid bij de dood van haar dochter.
Volgens het hof is er 'een redelijk vermoeden dat de moeder betrokken is geweest bij de dood van Sharleyne en vergt het openbaar belang, nu het hier gaat om een zeer ernstig  misdrijf  dat de rechtsorde heeft geschokt, dat de moeder alsnog wordt vervolgd.'
Dood aan de voet van de flat
Sharleyne was nog maar acht jaar oud toen ze in de zomer van 2015 overleed. Het meisje werd midden in de nacht door een flatbewoner dood gevonden onderaan haar flat in Hoogeveen. Ze woonde op dat moment samen met haar moeder op de tiende verdieping. Met haar vader had ze een omgangsregeling. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of het meisje van de flat is gesprongen of geduwd.
Zembla maakte vorig jaar een reconstructie van wat er vooraf ging aan de dood van Sharleyne. Kijk De zaak Sharleyne terug.
Moeder verdacht
De moeder van Sharleyne werd meteen na de dood opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar dochter, maar werd ook vrij snel weer vrijgelaten. Volgens het OM was er te weinig bewijs om de vrouw te vervolgen.
Volgens forensisch patholoog Frank van de Goot die onlangs een reconstructie van de dood van Sharleyne maakte, is het scenario dat ze over de railing is geduwd of van de flat is gegooid het meest aannemelijk. Dat het meisje zelfmoord zou hebben gepleegd is volgens de reconstructie nagenoeg uitgesloten.
Kroongetuige
In de uitzending van ZEMBLA werd onder andere flatbewoner Remco Gruppen geïnterviewd. Hij was wakker op het moment dat Sharleyne van de flat viel en wordt door de politie als kroongetuige gezien omdat hij binnen een minuut bij het lichaam van het meisje was.
Bekijk het interview met de flatbewoner en een deel van de reconstructie in het volgende fragment:
Bij de uitzending over de zaak Sharleyne maakte ZEMBLA een aantal extra verhalen over kwetsbare kinderen en leven na een traumatische jeugd. Lees deze verhalen in  ZEMBLA EXTRA .
Lees hier de uitspraak van het gerechtshof.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.