Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar besluitvorming megastallen

15-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burgerinitiatieven-buiten-spel-gezet-dialoog-megastallen
In een spoeddebat over megastallen heeft de Partij voor de Dieren gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop gemeenten en provincies vergunningen verlenen voor veehouderijen. Kwesties als het omzeilen van regels, het niet handhaven en schijn van belangenverstrengeling komen steeds vaker in beeld. Aanleiding voor het debat was de ZEMBLA uitzending 'Het stinkt in Brabant' van Ton van der Ham en Hans van Dijk, waaruit blijkt dat burgers vaak het nakijken hebben bij uitbreidingen van de megastallen en dat burgers te maken krijgen met ambtenaren die banden hebben met de vee-industrie.

Eerder constateerde het KLPD al dat de verwevenheid van de veesector en de politiek het risico van aantasting van de bestuurlijke integriteit met zich meebrengt. Marianne Thieme: " de aanhoudende signalen vanuit burgers dat zij zich niet gehoord voelen en te maken hebben met een overheid die koste wat kost de vee-industrie ale ruimte wil geven zijn zorgelijk. Het voedt de ongerustheid dat de bestuurlijke integriteit in het geding is. "

Thieme diende in totaal twee moties in. De Partij voor de Dieren vraagt ook om inzicht te geven in alle vergunning- en bouwactiviteiten op het gebied van megastallen voor de van het door de Kamer gevraagde moratorium op de bouw van megastallen gedurende de maatschappelijke dialoog hierover.

De moties zijn nog niet in stemming gebracht.

De burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. Het is een ongelijke strijd. En ook al is er een discussie op gang gekomen over de megastallen en zegt staatssecretaris Bleker van Landbouw de grootschalige ontwikkelingen te willen stoppen, de boeren gaan gewoon door. ZEMBLA  onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.