Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omwonenden veehouderij hebben meer luchtwegklachten

07-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
het-stinkt-in-brabant
Mensen die dicht in de buurt van een veehouderij wonen hebben meer luchtwegklachten, zoals hoesten en een piepende adem. De longfunctie van omwonenden in een gebied met veel koeien, kippen en varkens neemt namelijk met 2 tot 5 procent af. Ook komen er 10 procent meer longontstekingen voor in de omgeving van pluimvee. Dat blijkt uit een groot gezondheidsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL , waarover het programma Nieuwsuur bericht.
Uit het onderzoek blijkt dat de longfunctie van omwonenden in een gebied met veel koeien, kippen en varkens met 2 tot 5 procent afneemt. Ook komen er 10 procent meer longontstekingen voor in de omgeving van pluimvee. De verminderde longfunctie is vooral te zien bij mensen die binnen een straal van 1 kilometer wonen van vijftien of meer bedrijven.
In het onderzoek staat dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 1,5 procent van de bevolking een longontsteking krijgt. In de buurt van een pluimveehouderij is de kans groter: 1,65 procent in plaats van 1,5 procent. De verhoogde concentratie van ammoniak kan leiden tot een verminderende longfunctie. Dit is niet een direct gevolg van de ammoniak, stellen de onderzoekers, maar een gevolg van de fijnstofdeeltjes die ontstaan als ammoniak reageert met andere stoffen in de lucht.
Het RIVM heeft drie jaar gewerkt aan het onderzoek in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Aan het onderzoek deden 2500 omwonenden mee.
LTO Nederland liet weten dat het onderzoek 'helderheid' geeft over de gezondheid van omwonenden van veehouderijen. ' We hebben de komende jaren nog een serieuze opdracht liggen om de uitstoot van fijnstof te verminderen. En dat kan' , zegt bestuurder Diergezondheid Toon van Hoof van LTO Nederland.
Milieudefensie vindt dat de overheid ,,de veestapel willens en wetens heeft laten groeien'' en de economie boven gezondheid stelt. ' De melkveehouderij draagt voor 50 procent bij aan de uitstoot van ammoniak ', aldus Milieudefensie. ' Om het klimaat en de gezondheid van mensen te beschermen is krimp van de veestapel nodig. '
Kankeronderzoek
Onlangs startte de GGD in de regio Brabant  een verkennend onderzoek  naar de relatie tussen longkanker en veehouderij, Aanleiding voor het onderzoek zijn uitspraken van een oncologisch chirurg die een verband ziet tussen intensieve veehouderij en het relatief veel voorkomen van longkanker in de provincie. 'Een screening van de beschikbare gegevens leverde geen onderbouwing op van het signaal dat er meer longkanker voorkomt in gebieden met een hoge dierdichtheid. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat de longkankersterfte in het oosten van Brabant juist lager is, dan in het westen van Brabant. De beschikbare onderzoekgegevens geven geen duidelijk antwoord op de vraag of er op lokaal en gemeentelijk niveau in Brabant een relatie is tussen het voorkomen van longkanker en intensieve veehouderij.'
'In welke mate de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof en ammoniak uit de veehouderij bijdraagt aan een extra risico op longkanker is op dit moment nog onduidelijk. Mogelijk dat de uitkomsten van het onderzoek naar gezondheidsrisico’s bij omwonenden van veehouderijen (VGO) meer duidelijkheid geeft.'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor