Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omstreden uitzendbureau betrokken bij bouwproject in Nijmegen

12-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
omstreden-uitzendbureau-betrokken-bij-bouwproject-in-nijmegen
Het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec, dat beschuldigd werd van ‘uitbuiting’ van buitenlandse bouwvakkers bij de A2 tunnel in Maastricht, heeft ook aan bouwbedrijf Dura Vermeer buitenlandse bouwvakkers geleverd voor het waalproject ‘i-Lent’. Net zoals in Maastricht werd ook in Nijmegen haast duizend euro ingehouden voor huisvesting en logistiek, waardoor de buitenlandse arbeiders minder overhouden dan het wettelijke minimumloon. Dit blijkt uit loonstrookjes in het bezit van Zembla. Ook zijn er Portugese arbeiders die meer uren maakten dan wettelijk is toegestaan.

Meer dan 60 uur per week werken
Op de loonstrookjes, uit de periode april 2013 tot eind 2014, blijkt dat de buitenlandse bouwvakkers ook in Nijmegen maandelijks 937,50 moeten afdragen, precies dezelfde afdrachten als in Maastricht. Uit de loonstroken blijkt ook dat verschillende arbeiders bij het project in Nijmegen meer uren maken dan wettelijk is toegestaan. De Portugees Teodore Homem werkte in Nijmegen voor Rimec en hij moest vaak overwerken: ' Als het werk af moet dan gaat de Nederlander gewoon naar huis. Wij moeten dan het werk afmaken. Op ons staat meer druk. ' Uit de loonstrook van Teodore Homen blijkt dat hij in april 2013 wekelijks meer dan zestig uur werkte, in totaal 249 uur.

Contract ontbonden
In een reactie zeggen opdrachtgever van i-Lent Gemeente Nijmegen en bouwer Dura Vermeer dat ze Rimec recentelijk om opheldering hebben gevraagd: ' Aangezien een officiële reactie van Rimec uitbleef, heeft i-Lent per 30 maart het contract met Rimec ontbonden' . Dura Vermeer is niet van plan om een deel van de inhoudingen terug te betalen aan de Portugese bouwvakkers: ' De inhouding op het loon van de werknemers is uitgevoerd door Rimec, buiten het zichtveld en buiten verantwoording van i-Lent.'   Met betrekking tot de overuren meldt Dura Vermeer dat er slechts twee werknemers zijn die overuren hebben gemaakt.

Oradeo = Rimec
In Nijmegen werken ze sinds april met een nieuw bedrijf, Oradeo, dat volgens gemeente Nijmegen en Dura Vermeer geen relatie heeft met Rimec. Maar volgens verschillende bronnen die ZEMBLA spreekt klopt dat niet. Oradeo is volgens Werner Buelen van de Europese bouwbond, een voortzetting van Rimec onder een andere naam: ' Ik denk dat wij met grote graad van zekerheid kunnen zeggen dat het zeker dé nieuwe onderneming is' .

A2 tunnel Maastricht
Atlanco Rimec is een Iers bedrijf dat door heel Europa Poolse en Portugese arbeiders aanbiedt. Het bedrijf is omstreden in het buitenland vanwege het niet afdragen van sociale premies. In Nederland kwam het in opspraak bij de bouw van de A2 tunnel in Maastricht. Nadat Rijkswaterstaat de tunnelbouwers Strukton en Ballast Nedam aangesproken had op de hoge inhoudingen, kwam een commissie met de aanbeveling een groot deel van de inhoudingen terug te betalen. Dat is inmiddels ook gebeurd. Begin dit jaar heeft inspectie ISW, Structon en Ballast Nedam, een boete opgelegd voor het niet naleven van de arbeidstijdenwet in Maastricht.

Meer dan vijftig Nederlandse bouwprojecten 
Maastricht en Nijmegen zijn slechts twee van de meer dan vijftig Nederlandse bouwprojecten waar Atlanco Rimec de laatste zeven jaar bij betrokken was. Dit blijkt uit een interne projectenlijst van Rimec die in handen is van Zembla. Volgens de Zweedse onderzoeksjournaliste Anne-Lena Norberg, die werkt aan een boek over Rimec, zit Rimec al 15 jaar in Nederland: ' Nu komen jullie er pas achter dat er iets verdachts is. In Zweden hebben we ze snel ontdekt, maar hier konden ze al die tijd hun gang gaan. '

Atlanco Rimec bestaat niet meer
Zembla heeft Atlanco Rimec in Dublin benaderd. Ze schrijven dat het bedrijf ' altijd heeft gehandeld in overeenstemming met wet en regelgeving bij het tewerkstellen van werknemers in Nederland' . Ook is er volgens hen geen verbinding met het nieuwe bedrijf Oradeo. Als laatste melden ze dat het bedrijf Rimec niet meer bestaat en onder een andere naam verder gaat.

ZEMBLA: ‘In de Bouwput’,  

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.