Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omrin mag blijven bouwen aan afvaloven

27-01-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
(ANP) - Afvalverwerkingsbedrijf Omrin mag doorgaan met de bouw van de afvaloven in Harlingen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden maandag bepaald. Volgens de rechtbank wordt met de voortzetting van de bouw geen enkel milieubelang geschaad. ,,Op dit moment staat niet vast dat een nieuwe milieuvergunning niet kan worden verleend.''

Vorige week woensdag eiste stichting Afvaloven Nee in een kort geding dat de bouw zou worden stopgezet. Een week daarvoor had de Raad van State bepaald dat de oven niet in gebruik kon worden genomen als de bouw voltooid zou zijn. De milieuvergunning die de provincie Friesland had gegeven was niet in orde. Over de bouw zelf deed de Raad van State geen uitspraak.

Omrin is blij met de beslissing van de rechtbank. ,,Dit is goed voor ons project'', zegt woordvoerder Sape Jan Terpstra. ,,We komen 1 maart met een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning. De punten die de Raad van State heeft aangekaart zullen dan gerepareerd zijn.''

Stichting Afvaloven Nee is enorm teleurgesteld. ,,We zijn nog niet uit het veld geslagen, maar het was mooi geweest als de bouw nu al gestopt was'', zegt woordvoerder Hans Gillissen van Afvaloven Nee. De stichting weet nog niet of ze in hoger beroep gaat.

Het enkele feit dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onlangs de milieuvergunning heeft vernietigd, is op dit moment onvoldoende om Omrin langs civielrechtelijke weg een bouwstop op te leggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden beslist in een kort geding, dat was aangespannen door de stichting en vijf omwonenden. Deze partijen wilden dat de rechter Omrin zou opdragen om de bouwwerkzaamheden met onmiddellijke ingang te staken.

Volgens de voorzieningenrechter hebben de eisende partijen terecht gesteld dat Omrin op dit moment zonder milieuvergunning doorgaat met het "oprichten" van de afvaloven. Dit is echter niet genoeg voor onrechtmatigheid. Dat zou pas het geval zijn als Omrin ook niet aan de milieu-eisen zou voldoen die in een milieuvergunning moeten worden opgenomen.
|
Het doel van de milieu-eisen waaraan Omrin moet voldoen is dat het milieu wordt beschermd op het moment dat de afvaloven in bedrijf is. In de huidige bouwfase gaat het er alleen om of de afvaloven op zo'n manier wordt gebouwd, dat op termijn aan deze eisen kan worden voldaan. De voorzieningenrechter vindt daarom dat het belang van de stichting bij het stilleggen van de bouwwerkzaamheden op dit moment nogal beperkt is. Verder is zij van oordeel dat, gelet op de uitspraak van de Raad van State, op dit moment niet vast staat dat een (nieuwe) milieuvergunning uiteindelijk niet kan worden verleend. Omrin handelt daarom niet onrechtmatig door verder te gaan met de bouw van de afvaloven.

Verder heeft de voorzieningenrechter meegewogen dat gedeputeerde staten op de website van de provincie Fryslân al hebben aangekondigd dat zij handhavend zullen optreden als Omrin doorgaat met bouwen. Een besluit hierover valt binnenkort te verwachten. De kans bestaat daarom dat gedeputeerde staten al binnen enkele weken Omrin zullen bevelen om de bouw te staken.

Gedeputeerde staten zullen bij het nemen van hun besluit om al dan niet tegen Omrin op te treden, moeten betrekken of er concreet zicht is op het wegnemen van de gebreken, die de Raad van State bij de milieuvergunning heeft vastgesteld. Als dat het geval is, bestaat de kans dat gedeputeerde staten toestaan dat Omrin in afwachting van een nieuwe milieuvergunning door mag gaan met bouwen. Gelet op de grote belangen van Omrin en het beperkte belang van de eisers vindt de voorzieningenrechter dat Omrin deze op korte termijn te verwachten besluitvorming hoe dan ook mag afwachten.
|
De stichting afvaloven Nee is niet ontevreden over de uitspraak. Door deze uitspraak worden Omrin en de provincie gedwongen om binnen een goeie veertien dagen te laten zien dat er een Raad van State bestendige milieuvergunning gemaakt kan worden. Dat dit uitermate moeilijk zal zijn blijkt niet alleen uit de strijdigheid van bouwvergunning met het bestemmingsplan. Daarnaast zijn er namelijk ingewikkelde en tijdrovende onderzoeken, zoals een windtunnelonderzoek, nodig om een beter inzicht te krijgen in de problemen. Zelfs zonder de tijdsdruk zal het volgens milieudeskundige Vollenbroek erg lastig zijn om de gebreken te herstellen. Vrijwel zeker zal hierdoor ook nog eens een gewijzigde bouwvergunning nodig zijn. Het is daarom alleszins te verwachten dat GS alsnog een bouwstop zal opleggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.