Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omrin heeft toch een vergunning nodig

07-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
van-zembla-tot-afval
De effecten van de REC in Harlingen op de natuur zijn in 2009 niet goed onderzocht door het college van Gedeputeerde Staten. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De Raad van State is het eens met de Waddenvereniging dat effecten niet uitgesloten zijn. Zo is onvoldoende onderzocht of de zeer giftige stof dioxine effect kan hebben op de natuur in de Waddenzee. Ook had de provincie niet mogen concluderen dat het hoge gebouw van de afvalverbrander geen negatief effect heeft op het open waddenlandschap. De bescherming van de fint was ook niet goed geborgd, maar uit later aangeleverde stukken blijkt volgens de Raad van State dat deze vis niet in gevaar is geweest.

In mei 2009 verwierp het college van Gedeputeerde Staten het verzoek van de Waddenvereniging om in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 handhavend op te treden tegen de bouw en het gebruik van een REC in Harlingen.

De Waddenvereniging maakte vervolgens bezwaar tegen dat besluit om niet handhavend op te treden. Dat bezwaar werd door het college in oktober 2009 ongegrond verklaard en verworpen. Tegen dat besluit heeft de Waddenvereniging in november 2009 bij de Raad van State beroep ingesteld.

De Raad van State heeft op 31 augustus 2011 (zaaknummer 200909120/1/R2) de Waddenvereniging in het gelijk gesteld. De Raad van State stelt dat de provincie onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van de uitstoot van dioxinen en de invloed van de centrale op de wijdsheid van de Waddenzee.

De Waddenvereniging is blij met deze juridische overwinning, maar vindt dat het nu hoog tijd wordt voor een discussie buiten de rechtszaal. Directeur Arjan Berkhuysen: “De waarde van de Wadden wordt door bestuurders nog onvoldoende gezien. Met het toestaan of gedogen van grote projecten als een afvalverbrander in de haven van Harlingen of een kolencentrale aan de Eems ondermijn je de unieke waarden van het gebied. Dit terwijl een recente studie van Groningse economen laat zien dat economische activiteiten in het waddengebied die de natuur verstoren slechts 10% van de werkgelegenheid bieden. Geld verdienen kan dus heel goed zonder ruimte en natuur te verpesten. Laten we als maatschappelijke organisaties, ondernemers en overheden nu samen gaan bekijken welke economische investeringen wél goed samengaan met het enige natuurgebied in Nederland dat de werelderfgoedstatus heeft, de Waddenzee.”

De fractie van GrienLinks gaat vragen stellen aan het college van Gedeputeerde Staten over de uitspraak van de Raad van State over de natuurbeschermingswetvergunning van de REC. De Grienlinks fractie wil van het college weten wat de consequenties zijn van deze uitspraak voor het door kunnen draaien van de REC. En bovendien wil de fractie uitleg waarom de provincie de effecten op de natuur niet goed heeft onderzocht.

(Uitspraak raad van state REC (31 augustus 2011 )
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.