Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Omgeving fabriek Chemours in Dordrecht sterk vervuild: eet geen groente en fruit uit de grond’

20-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1059 keer bekeken
  •  
Dupont / Chemours
Omwonenden van de fabriek van Chemours, het vroegere DuPont, kunnen beter geen groenten en fruit meer uit eigen tuin eten. De grond in de buurt van de fabriek is veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan gedacht, zo stelden toxicologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam vast.
Dupont / Chemours
Ook de giftige stof PFOA (ook C8 genoemd) dat vroeger in de DuPont fabriek werd gebruikt, blijkt in veel hogere concentraties op planten en bomen voor te komen dan werd gedacht. Dat schrijft de Volkskrant die met de onderzoekers sprak. De toxicologen bemonsterden en analyseerden oppervlakten in de buurt van de fabriek.
Geheimen van de chemische industrie
Van PFOA naar GenX
DuPont werkte tientallen jaren met de schadelijke stof PFO. De stof werd gebruikt voor de productie van teflon, dat onder andere dient als anti-aanbaklaag in pannen. PFOA blijkt schadelijke effecten op de voortplanting te hebben en is mogelijk kankerverwekkend.  Het werd verboden en Chemours schakelde over op GenX. Althans, dat beweerde het bedrijf.
Onderzoeker Jacob de Boer van de VU zegt tegen de Volkskrant dat op basis van de resultaten het er nu op lijkt dat Chemours mogelijk helemaal niet gestopt is met PFOA in 2012. Het bedrijf ontkent dit stellig tegen de Volkskrant.
Hoe gevaarlijk is GenX?
Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX. Uit laboratoriumtests met ratten en muizen blijkt dat de GenX-techniek kan leiden tot kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen.
Toen het chemische middel onlangs op zeker zes plekken in Zuid-Holland in het kraanwater werd aangetroffen , besloot een Kamermeerderheid dat precies in kaart moet worden gebracht hoeveel GenX er in heel Nederland in het drinkwater zit. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor