Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie heeft nooit gekeken naar gevaarlijke stoffen bij DuPont

06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
Dupont / Chemours
De Arbeidsinspectie heeft medewerkers bij chemiebedrijf DuPont in Dordrecht decennialang aan hun lot overgelaten door nauwelijks om te kijken naar de arbeidsomstandigheden in het bedrijf. De inspectie had wel contact het bedrijf, maar dat ging vooral over het voorkomen van ongevallen met gevaarlijke stoffen en niet over de veiligheid van de mensen die er met gevaarlijke stoffen werken. Dat blijkt uit een grondig onderzoek dat in opdracht van minister Asscher van Sociale Zaken is uitgevoerd.
Dupont / Chemours
DuPont werkte tientallen jaren met de schadelijke stof PFOA ook wel C8 genoemd. De stof werd gebruikt voor de productie van teflon, dat onder andere dient als anti-aanbaklaag in pannen. PFOA blijkt schadelijke effecten op de voortplanting te hebben en is mogelijk kankerverwekkend. Uit onderzoek blijkt een verband tussen C8 en hoge cholesterol, darm- en schildklierontsteking en nier- en zaadbalkanker. In de jaren ’70 waren er al aanwijzingen dat de stof ernstige gevolgen voor de gezondheid kon hebben.
Bedrijf onderzocht medewerkers
Het bedrijf liet zelf jarenlang onderzoek doen naar medewerkers. Zo werd bijgehouden hoe hoog de concentratie van schadelijke stoffen in het bloed van de werknemers was en hoeveel er in de lucht zat. Er waren wetenschappers in dienst van DuPont die maximumwaarden vaststelden voor wat nog acceptabel was. De onderzoeken en de resultaten hield het bedrijf voor zichzelf. Wel zijn de gegevens die volgens het bedrijf beschikbaar waren, aangeleverd voor het onderzoek dat minister Asscher liet uitvoeren.
DuPont en wat er in Nederland gebeurde
Pas sinds 2011 is de inspectie bij DuPont de arbeidsomstandigheden van medewerkers die met gevaarlijke stoffen werken, beter gaan controleren. Wat minister Asscher betreft moet het vanaf nu beter. Daarom heeft hij een reeks maatregelen aangekondigd. Zo wil hij strengere voorschriften voor het werken met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de voortplanting en er moet bij de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) meer aandacht komen voor het werken met gevaarlijke stoffen. Daarnaast wil hij een kennisplatform oprichten voor informatie over gevaarlijke stoffen.
Te hoge uitstoot PFOA
De teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht heeft jarenlang hoge concentraties uitgestoten van PFOA. Dat ontdekte het RIVM het afgelopen jaar. Sindsdien lopen er allerlei onderzoeken naar de fabriek. In Amerika heeft DuPont ook een fabriek. Duizenden omwonenden en werknemers voeren daar al vijftien jaar een juridische strijd omdat ze denken dat ze ziek zijn geworden van PFOA. Ook in Nederland lopen er inmiddels rechtszaken van oud-medewerkers tegen DuPont. Het bedrijf heeft zelf altijd volgehouden dat de gezondheidsrisico’s klein zijn.
 Kijk terug: ZEMBLA - Geheimen van de chemische industrie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.