Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ombudsman: Vraagtekens bij screenen corporaties

01-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burenruzie
Woningbouwcorporaties in Rotterdam hebben dit jaar tien huurders geweigerd vanwege een overlastgevend verleden. In heel 2014 waren dat er zeven. De ombudsman zet grote vraagtekens bij het screenen van huurders omdat het niet volgens de wet is.
Huurders op de korrel
In 185 straten in Rotterdam screenen woningbouwcorporaties hun huurders. Dat doen ze sinds 2009. Jaarlijks worden er tussen de 7 en 10 huurders geweigerd voor een huurhuis in deze straten omdat zij eerder overlast veroorzaakten. Tot half september dit jaar zijn dat er 10. De corporaties kregen een waarschuwing over vijf potentiële huurders.

De screening is mogelijk na een afspraak van de gemeente Rotterdam, de woningbouwcorporaties en de politie om te voorkomen dat zich in sommige straten nog meer overlastgevers vestigen. ,,Deze afspraak heeft naar mijn weten echter geen wettelijke basis,'' zegt Anne Mieke Zwaneveld, de Rotterdamse ombudsman. Zij noemt het gebruik van politiegegevens voor de screening 'discutabel'.
Zwaneveld kreeg nooit klachten over de screening van de nieuwe huurders. ,,Mogelijk ook omdat potentiële huurders toestemming geven voor het opvragen van de informatie.'' Maar een vrije keus is dat niet, vindt Zwaneveld. ,,Wie geen toestemming geeft, krijgt immers dat huis niet.'' Ook daarom heeft Zwaneveld moeite met de screening.
De gemeente vraagt de politie om gegevens over een nieuwe huurder. Deze speelt de gemeente door aan de corporatie in de vorm van een kleurcode. Groen; geen overlastmeldingen. Oranje; advies om een proefcontract af te sluiten en rood, advies om niet te verhuren. De daadwerkelijke overtredingen worden niet doorgegeven.
Zembla constateerde gisteravond in de uitzending 'Burenruzie' dat gemeenten ten onrechte politiegegevens gebruiken voor deze screening. Daar is Zwaneveld het mee eens. ,,Het is nog maar zeer de vraag of de politiegegevens daar ook voor bedoeld zijn.''
De screening vindt plaats in 13 van de 14 Rotterdamse gebieden en geldt voor losse straten of zelfs flats. Daarin wijkt de screening af van de Rotterdamwet. Daar is wel een wettelijke basis voor. Die wet geldt overigens voor een hele wijk en wordt ingezet om werkloze nieuwkomers te weren. 

(Bron: Rotterdams Dagblad)

Meer over:

burenruzie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor