Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM vervolgt Tuf uit Dongen voor overtredingen met opslag kunstgrasmatten

21-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Kunstgrasberg 2
Het recyclingbedrijf Tuf uit Dongen en de eigenaar van het bedrijf worden vervolgd voor meerdere overtredingen met de opslag van kunstgrasmatten. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het OM spreekt van ‘ernstige feiten’. “De omgeving werd opgezadeld met afval dat daar niet hoorde te liggen.”

Het bedrijf sloeg jarenlang zonder vergunning kunstgrasmatten op in Velddriel en Hedel. En ook op het terrein van het bedrijf zelf in Dongen werd een waslijst aan overtredingen geconstateerd. 

De kunstgrasberg
Tuf Recycling is een van de hoofdrolspelers in de Zembla-aflevering 'De kunstgrasberg' uit september 2018. 

In de uitzending blijkt dat Tuf samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland was dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclede. Althans, dat beloofde het bedrijf te doen. In de praktijk bleken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op verschillende terreinen. 

Illegale opslagplaatsen
Twee maanden na de uitzending ontdekte Zembla dat het bedrijf ook illegaal kunstgras opsloeg op een industrieterrein in het Gelderse Hedel en bij een boerderij in Velddriel. Zembla maakte met een drone beelden van de illegale opslagplaatsen:
Volgens het OM had Tuf voor het terrein in Dongen wel een vergunning voor opslag, maar werden de normen uit de vergunning ruimschoots overtreden. “Zo waren er veel te veel kunstgrasmatten opgeslagen: namelijk ruim 14.000  ton meer dan de vergunning toeliet. Het bedrijf heeft vermoedelijk in 2018 ook teveel matten ingenomen; namelijk 3000 ton meer dan toegestaan”, meldt het OM.

De kunstgrasmatten waren bovendien veel te hoog opgestapeld. De maximum hoogte in de vergunning is vier meter. Volgens justitie werd dit in zes depots overschreden. 

Bekijk de uitzending 'De kunstgrasberg':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.