Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dit zijn de vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17

19-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3444 keer bekeken
  •  
verdachten
Maandag start de rechtszaak tegen vier verdachten van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergey Dubinskiy, diens assistent Oleg Pulatov en garnizoenscommandant Leonid Kharchenko. Vincent Verweij volgt het proces voor Zembla.
De vier mannen hebben niet zelf op de knop gedrukt, maar het handelen en de samenwerking van de vier verdachten hebben volgens het onderzoeksteam JIT geleid tot het neerhalen van MH17. 

Het strafproces
Hoe lang het proces precies gaat duren is onduidelijk. Bij extra onderzoeksvragen kan het uiteindelijk jaren duren voordat er een uitspraak ligt. De rechtbank Den Haag heeft in ieder geval in de periode 9 t/m 13 maart en 23 t/m 27 maart 2020 zittingsruimte gereserveerd in het Justitieel Complex Schiphol voor de strafzaak MH17. Voor de behandeling van het MH17-proces zijn vier rechters benoemd, drie behandelend rechters en een reserverechter.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie weigert nabestaanden van MH17 volledige inzage te geven in het strafdossier van de rechtszaak die maandag van start gaat. Het OM is bang dat er feiten uit het dossier via nabestaanden naar de media lekken en wil ‘trial by media’ voorkomen, staat in een verslag aan nabestaanden, waarin Zembla inzage had.
Informatie over verdachten
De vier verdachten zullen het proces overigens niet bijwonen . Drie van de vier hebben laten weten geen vertrouwen te hebben in de Nederlandse rechtspraak. Eén verdachte laat zich wel bijstaan door een Nederlandse advocaat. Dit zijn de vier verdachten:
Girkin
Igor Girkin
Igor Girkin, ook bekend onder de naam Strelkov of Perviy, is een voormalige kolonel van de FSB, de Russische Federale Veiligheidsdienst. Girkin was op 17 juli 2014 Minister van Defensie en bevelhebber van het leger van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Vanuit dit gebied werd de MH17 neergeschoten. Hij onderhield als hoogste militair contact met de Russische Federatie.
dubinskiy
Sergey Dubinskiy
Sergey Dubinskiy, bijnaam Khmuriy, is een oud-militair van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. Dubinskiy was in 2014 één van Girkin’s  plaatsvervangers en tevens hoofd van de  inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Ook hij onderhield regelmatig contact met officials in Rusland.
kharchenko
Leonid Kharchenko
Leonid Kharchenko, ook wel Krot genoemd, is de enige Oekraïense verdachte. Hij heeft geen militaire achtergrond. Hij werd direct aangestuurd door Dubinskiy en gaf in juli 2014 als commandant leiding aan een gevechtseenheid in de regio rond Donetsk. In dat gebied was op dat moment  een gewapend conflict gaande tussen pro Russische strijders en de Oekraïense strijdkrachten.
Pulatov
Oleg Pulatov
Oleg Pulatov, ook wel Giurza genoemd, is een oud-militair van de Russische Spetznaz-GRU, d e speciale eenheden van de Russische militaire inlichtingendienst. Pulatov was in 2014 plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en één van de  plaatsvervangers van Dubinskiy.
17 juli 2014
Vlucht MH17, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. Het toestel werd geraakt door een Buk-raket van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.
Girkin ontkent 
Igor Girkin, de rebellencommandant die wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, heeft tegenover Russische media ontkend dat de rebellen in Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het passagiersvliegtuig in 2014.

Rusland heeft het onderzoek naar het neerschieten van het passagiersvliegtuig MH17 in het Oekraïense luchtruim vorig jaar al als eenzijdig bekritiseerd. "Rusland had geen kans om deel te nemen aan het onderzoek naar deze vreselijke ramp, hoewel we dat vanaf het begin hadden aangeboden", zei een woordvoerder van het Kremlin.
Jacht op de MH17-daders
ZEMBLA sprak in maart 2018, met diverse voormalig leidinggevenden van de Oekraïense geheime dienst. Hun dienst onderschepte 150.000 telefoontjes van separatisten en op basis daarvan zeiden zij tegen ZEMBLA te weten  wie de daders achter de MH17-aanslag zijn. Zij noemden destijds ook al Igor Girkin en  Sergey Dubinskiy. Dit zijn de namen die destijds door de Oekraïense geheime dienst zijn genoemd:
•          Nikolai Tkachev – Russische generaal            
•          Igor Girkin (bijnaam Strelkov) - rebellenleider Donetsk            
•          Igor Plotnitsky - rebellenleider Lugansk            
•          Sergey Dubinskiy  (bijnaam Khmury) logisitieke leiding in Lugansk/Donetsk            
•          Het hoofd van de grensbewaking
'JIT kent alle namen'
ZEMBLA sprak met de chef van de dienst ten tijde van de crash van MH17, Valentyn Nalyvaichenko. Hij verklaarde: "Wij hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven van ondermeer Girkin, Plotnitsky, Dubinskiy , Tkachev en het hoofd van de Russische grensbewaking. Ook vanwege MH17. We hebben de daders geïdentificeerd. We weten wie het zijn en ook het JIT kent alle namen."
Vincent Verweij volgt voor Zembla het proces tegen de MH17 verdachten. Eerder maakte hij verschillende uitzendingen erover, waaronder 'De jacht op de MH17 daders'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.