Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM eist in hoger beroep 10 jaar voor doodslag tegen de moeder van Sharleyne

10-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Sharleyne hoger beroep ANP
In hoger beroep eist het Openbaar Ministerie opnieuw 10 jaar gevangenisstraf voor Helene J., de moeder van Sharleyne. Het OM acht doodslag bewezen. Volgens het OM heeft J.  haar dochter eerst gewurgd, waarna ze nog in leven zou zijn geweest. Vervolgens heeft zij Sharleyne van de flat gegooid. Voorbedachten rade acht het OM niet bewezen. Wel was moeder volledig toerekeningsvatbaar.

“Dertien jaar en zes maanden zou Sharleyne nu geweest zijn, als haar leven niet zo abrupt was geëindigd. Ze mocht maar acht jaar worden.” Zo begon de advocaat-generaal donderdag het requisitoir. Ook haalde het OM de woorden van vader Victor aan. “Ze huilt maar ze lacht. Een zin die perfect op haar van toepassing is na alles wat haar aan is gedaan, voor en na haar dood.” 

In de nacht van 7 op 8 juni 2015 viel Sharleyne van de tiende verdieping van de flat in Hoogeveen waar ze woonde met haar moeder. Haar moeder stond in 2017 al terecht, maar werd toen vrijgesproken. Deze week dient het hoger beroep.

Lees wat er op de eerste zittingsdag in het hoger beroep gebeurde
Lees wat er op de tweede zittingsdag in het hoger beroep gebeurde

Andere scenario’s uitgesloten
De twee andere scenario’s voor de dood van Sharleyne, zelfdoding of slaapwandelen, werden door het OM zeer onwaarschijnlijk bevonden. Zelfdoding bij kinderen in deze leeftijdscategorie komt niet of nauwelijks voor, aldus het OM: in 65 jaar slechts 4 keer. Daarbij komt dat kinderdoding, meestal door de ouders, geregeld voorkomt. In 5 jaar tijd 74 keer.

Een rapport van een slaapwandeldeskundige, die slaapwandelen als optie nadrukkelijk openhield, werd door het OM hard aangevallen. Volgens de advocaat-generaal was de onderbouwing in het rapport ‘flinterdun’.

Verwurging
Vier pathologen twistten eerder over de vraag of de verwondingen die Sharleyne had, wijzen op verwurging voorafgaand aan de val. Het OM vatte samen: geen van deze deskundigen sluit verwurging uit. Daarbij vinden twee van hen dat sommige verwondingen niét door de val verklaard kunnen worden. Zo komt het OM tot de conclusie dat verwurging wel heeft plaatsgevonden.

Zwijgen
Het OM rekent het de moeder aan dat zij zo lang heeft gezwegen over de betreffende nacht. Op zichzelf kan zwijgen niet tot een bewezenverklaring leiden. Maar in samenhang met andere bewijsmiddelen kan het wel meewegen, aldus het OM. 

Levensstijl
De levensstijl van Sharleynes moeder kwam ook opnieuw uitgebreid aan bod. Moeder dronk, liet haar dochter eens dagenlang aan haar lot over, en stelde regelmatig haar eigen belangen boven die van Sharleyne, omschreef het OM. Ook had ze volgens verschillende getuigen een kwade dronk. 

“Moeder staat hier niet terecht voor de opvoeding van haar dochter,” zei de advocaat-generaal. “Maar de verdachte verkeerde in een periode van opbouwende spanning. Ze zag het moederschap soms eerder als last dan als lust.”

Wakker van tocht
Zelf beweert de moeder van Sharleyne dat zij in de nacht wakker werd van tocht. Zij ging in het appartement op zoek naar haar dochter, maar vond haar niet. Buiten op de galerij keek ze over de reling en zag haar dochter op de grond liggen. Vanaf dat moment verklaart ze zich niets meer te herinneren.

Maandag gaat het hoger beroep verder met het pleidooi van de advocaat van de moeder, Paul van Jaarsveld. Volg @Zembla op twitter voor live updates.

Kijk de uitzending uit 2016 terug over de zaak Sharleyne:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.