Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Officieren van Justitie in de fout (2010)

  •  
06-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1387 keer bekeken
  •  
Acht verdachten in een drugszaak gaan vrijuit omdat er geknoeid is met hun bekentenissen, bleek afgelopen woensdag bij de rechtbank in Breda. Steeds vaker komen verdachten vrij door ernstige fouten van officieren van Justitie. Of verdwijnen onschuldigen achter de tralies. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de officieren van Justitie die die fouten hebben gemaakt? Die vervolgen hun loopbaan en maken later soms promotie, zo blijkt.
Vrouwenhandelaar
Mr. M. van Essen, advocaat in een zaak tegen Bulgaarse vrouwenhandelaren, legt uit dat de officier in deze zaak stukken uit het dossier had achtergehouden. De betrokken officier ontkende dit in eerste instantie, maar moest later voor de rechter toegeven dat dit toch het geval was. De rechter verklaarde het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk en de vijf verdachten kwamen vrij.
Drugssmokkelaar
Ruud Prins werd wegens drugssmokkel veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Na anderhalf jaar kwam hij weer vrij, toen zijn advocaat in hoger beroep had aangetoond dat de officier van Justitie ontlastend bewijsmateriaal uit het dossier had gehouden.
Vuurwerkramp Enschede
Jan Paalman, rechercheur in de vuurwerkramp-zaak in Enschede, vertelt dat bij het onderzoek naar André de V. ontlastend bewijsmateriaal uit het dossier was gehouden. André de V. werd in eerste instantie veroordeeld tot vijftien jaar cel. Bij de zitting in hoger beroep getuigde Jan Paalman van zijn bevindingen. André de V. werd vrijgesproken, Paalman werd ontslagen.
De officieren in deze zaken konden hun loopbaan gewoon voortzetten en werken nu nog steeds bij het Openbaar Ministerie.

Rob Blekxtoon, voormalig vice-president van de rechtbank in Amsterdam, vindt dat officieren die ernstig in de fout gaan moeten worden ontslagen. ‘Er zijn er bij die de neiging hebben de regels aan te passen aan hun scoringsdrift. En die moeten er uit.’

Links en Documenten

Links

Klacht deels gegrond verklaard
De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Mr. H.N.Brouwer tegen de ZEMBLA uitzending 'Officieren van justitie in de fout' deels gegrond verklaard. Voor de volledige uitspraak klik hier.

Documenten

De lijst
Bekijk de door ZEMBLA vervaardigde 'Lijst falende officieren van justitie' (incl. de aanvullingen van het OM).

Reactie Openbaar Ministerie op de uitzending
In reactie op de Zembla-lijst heeft het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie (WBOM) onderzoek gedaan. Download het onderzoeksrapport:
Reactie van Kees Driehuis op het artikel in de NRC : Geen tunnelvisie van ZEMBLA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.