Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe etiketteringsregels voor vlees

04-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
sjoemelen-met-vlees
Vanaf 13 december 2014 worden nieuwe etiketteringsregels voor vlees van kracht.  Op de eindverpakking voor de consument moet dan verplicht de invriesdatum worden vermeld. Indien het product meerdere keren is ingevroren moet de datum van eerste invriezing op de eindverpakking van de consument staan. Daarmee heeft de consument inzicht hoe lang een bevroren levensmiddel ingevroren is geweest. Indien een levensmiddel diepgevroren door de detailhandel wordt ontvangen en ontdooid wordt verkocht moet “ontdooid” op het etiket worden vermeld. Dat schrijven staatssecretaris Sharon Dijksma en Minister Schippers aan de Tweede Kamer.
In de ZEMBLA uitzending ‘ Sjoemelen met vlees ’ zegt  E. de Lange, rapporteur voedselfraude Europees Parlement:  ‘ Als jij vlees ontdooit en het bewerkt, al is het maar een klein stukje, dan mag je er een nieuw productiedatum op zetten. Zo is de wet op het ogenblik.  Daar moeten we toch eens heel goed naar kijken of die wetgeving niet veranderd wordt. Dat is dan eigenlijk het schetsen van een verkeerd beeld .’
Voor bevroren vlees geldt nu dat de productiedatum en invriesdatum niet wettelijk hoeven te worden vermeld op de eindverpakking voor de consument. Wel moeten deze data in de keten bekend zijn. Als productiedatum van karkassen, halve karkassen en voor- en achtervoeten wordt de slachtdatum aangehouden.
In de ZEMBLA uitzending verklaren verschillende slachters dat vlees dat wordt teruggezonden soms bedorven is. Een medewerker zegt ‘95% van het vlees is in orde. Maar er wordt ook regelmatig vlees teruggestuurd door klanten, omdat het niet goed gevacumeerd is. Dat vlees is soms groen verkleurd en er komt een vieze lucht uit de verpakking. De slechte stukken worden eraf gesneden.'
Wanneer bevroren vlees retour wordt gezonden en opnieuw wordt verwerkt, alvorens opnieuw in te vriezen, mag op basis van de huidige wetgeving de nieuwe invriesdatum worden aangegeven (heretikettering). In dit geval betreft het een nieuw product met een nieuwe productie-/invriesdatum. De verwerkingsdatum wordt de nieuwe productiedatum.
THT- / TGT-datum
Op het etiket van levensmiddelen moet de datum van minimale houdbaarheid worden vermeld, de zogenaamde THT-datum (tenminste houdbaar tot-datum). Ten minste tot deze datum moet het levensmiddel beschikken over zijn kenmerkende eigenschappen. Feitelijk komt dat erop neer dat het levensmiddel normaal van kleur, geur en smaak moet zijn, en zo aan de redelijke verwachtingen van die consument kan voldoen. Levensmiddelen kunnen na de THT-datum nog steeds veilig gebruikt worden, mits de bewaarvoorschriften zijn nageleefd en de verpakking niet is beschadigd, maar mogelijk begint het voedsel zijn smaak en textuur te verliezen.
Verder is er nog de vermelding TGT (te gebruiken tot). Dit is de uiterste datum tot wanneer bederfelijke producten veilig geconsumeerd kunnen worden. Bederfelijke producten zijn levensmiddelen die niet langer dan 5 dagen of tussen 0 °C en 6 °C moeten worden bewaard. Ontdooid vlees, zoals een verpakte biefstuk in de koelvitrine, is een voorbeeld van een bederfelijke waar. Bevroren vlees valt hier niet onder, hierbij hoeft alleen een THT-datum te worden vermeld.

( EZ /ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.