Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe cao voor schoonmakers

24-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoonmaakwoede
Schoonmakers kunnen een loonsverhoging tegemoetzien van in totaal 3,75 procent als onderdeel van een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers bereikten daarover vrijdag een akkoord. De nieuwe cao geldt voor 120.000 werknemers in de branche.
Brancheorganisatie OSB bevestigde vrijdag dat er na lang onderhandelen een akkoord op tafel ligt waarin ook vakbonden CNV en FNV zich kunnen vinden. De nieuwe cao treedt op 1 juli in werking en heeft een looptijd van twee jaar. Opvallend detail uit de afspraken is dat een aantal proeven wordt gestart waarbij schoonmakers binnen een bedrijf meer klusjes gaan doen zodat ze meer uren kunnen maken. Voorbeelden daarvan zijn het bezorgen van post, cateringwerkzaamheden en het plegen van klein onderhoud. ,,Met een paar uur extra werken bereiken we meer dan met een paar procent loonsverhoging", aldus CNV.
Ook zijn de wachtdagen bij ziekte nu definitief verleden tijd voor schoonmakers, nadat eerder al uit onderzoek was gebleken dat het afschaffen van wachtdagen niet zorgde voor een hoger ziekteverzuim.
De vorige cao-onderhandelingen in de branche, drie jaar geleden , zorgden nog voor een hoop gedoe. Toen legden veel schoonmakers onder meer bij de NS en op Schiphol het werk neer. Door de acties kregen reizigers te maken met vervuilde stations en vieze treinen. Dit keer waren dat soort acties niet nodig, stelt onderhandelaar Jan Kampherbeek van vakbond CNV. ,,De vorige keer hadden we een driejarige cao afgesloten. De tussenliggende jaren hebben we gebruikt om vaker met de werkgevers te praten'', zo verklaart hij.

FNV schoonmaak
'In het vannacht bereikte resultaat voor een nieuwe cao voor schoonmakers wordt een volgende stap gezet naar echte banen met een leefbaar inkomen voor schoonmakers.' ‘We willen genoeg inkomen om voor onze gezinnen te kunnen zorgen. Daar strijden we al jaren voor en het komt nu weer iets dichterbij,’ zegt Khadija Thahiri, president van FNV Schoonmaak. ‘Ook krijgen schoonmakers meer zekerheid doordat de verschillen tussen vaste en tijdelijke krachten kleiner worden.’

Schoonmaakwoede
In 2009 hebben de schoonmakers in Nederland negen weken gestaakt, de langste staking sinds 1933. Destijds volgde ZEMBLA een aantal schoonmakers, die meer loon wilden, een beetje respect, maar vooral betere werkomstandigheden. Want vaak krijgen ze zo weinig tijd dat die wc in de trein of in het ziekenhuis niet goed schoon wordt, terwijl ze dat wel graag willen. Inmiddels is er een nieuwe CAO.

In de ZEMBLA-aflevering ' Na de schoonmaakwoede ’,  gaat ZEMBLA terug naar een aantal hoofdpersonen om te vragen wat er sinds de staking veranderd is.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor