Nieuw schadeprotocol gaswinning vanaf 1 juli
31-03-2017
• leestijd 2 minuten
Schades aan Groningse huizen en gebouwen worden vanaf 1 juli beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Die commissie wordt ingesteld door Nationaal Coördinator Hans Alders, zo maakt hij vrijdag bekend. De NAM heeft per vrijdag al geen bemoeienis meer met de afhandeling van schades. Het Centrum Veilig Wonen, die nu voor de NAM de schades afhandelt, zal geen inhoudelijke beslissingen meer nemen over de vergoeding van schades.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde in een donderdag verschenen
rapport
al de afhandeling van claims door één enkele organisatie te laten uitvoeren.
De aanpak van de problemen die veroorzaakt worden door de gaswinning in Groningen is te gefragmenteerd en staat los van andere vraagstukken zoals de economische ontwikkeling en krimp. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een verslag over de wijze waarop met eerdere aanbevelingen van de Raad is omgegaan. Eén organisatie zou integraal verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor de afhandeling van de problemen in Groningen. Deze organisatie moet op basis van wettelijke bevoegdheden de verschillende belangen tegen elkaar kunnen afwegen en besluiten kunnen nemen.
Per 1 juli gaat er ook een nieuw schadeprotocol in werking. Kleine schades binnen het effectgebied van een beving worden vanaf dan direct hersteld, zonder dat daar eerst aanvullend onderzoek voor nodig is, aldus Alders. Hij benadrukt dat de NAM wel aan aansprakelijk blijft voor de schades als gevolg van gaswinning.
Alders gaat de komende tijd aan de slag met een handboek voor de beoordeling van schades. Schades die de komende tijd worden gemeld, worden afgehandeld volgens de regels van dat handboek, dat per 1 juli in gebruik wordt genomen.
Om met een schone lei te beginnen krijgen ongeveer 15.000 Groningers een voucher van 1500 euro aangeboden. Dat aanbod geldt voor huiseigenaren die schade hebben die niet erkend is als aardbevingsschade, maar ook voor eigenaren met een nog openstaand schadedossier. Het geld moet worden gebruikt om schades te repareren.
Belangenverenigingen reageren gemengd op de veranderde rol van de NAM. ,,De NAM trekt zich terug met pek en veren", reageert de Groninger Bodembeweging (GBB). Annemarie Heite, een ander boegbeeld van gedupeerde Groningers, reageert sceptisch en vreest dat alles blijft zoals het is.
Het Gasberaad had, samen met de Vereniging Eigen Huis, ook een eigen plan voor de schadeafhandeling. Onder dat plan zouden Groningers niet meer hoeven te bewijzen dat de schade aan hun huizen komt door de gaswinning. De NAM zou daarentegen moeten aantonen dat dat niet het geval is.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) pompt al sinds eind vijftig aardgas uit de Noord Nederlandse bodem. Dat leverde de schatkist tot nu toen ruim 250 miljard euro op. ZEMBLA reisde af naar Loppersum en stelde de vraag hoe het zo lang heeft kunnen duren voordat het probleem van Groningen serieus werd genomen? Bekijk '
Aardbeving in Loppersum
' of bekijk de preview hieronder: