Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Netwerk dat Mladic hielp bekend

22-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Een netwerk van tien mensen, onder wie twee hoge Servische overheidsfunctionarissen, hielp Ratko Mladic jarenlang op vrije voeten te blijven.

De krant Danas in Belgrado meldt vrijdag dat de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden het hele netwerk van helpers heeft blootgelegd. Behalve de twee hoge functionarissen kwamen de meeste helpers uit kringen rond de familie van Mladic. Volgens een bron van Danas die bij het onderzoek betrokken is, heeft de Servische justitie nu ook een goed beeld van de bewegingen van Mladic, waarmee hij uit handen bleef van justitie.

Zeer hoge generaal hielp Mladic onderduiken
Een van de hoge functionarissen die de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic hielp om jarenlang uit handen het Joegoslavië-Tribunaal te blijven was niemand minder dan voormalig chef-staf van het Joegoslavische leger Nebojsa Pavkovic. Dat zei de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden Vladimir Vukcevic vrijdag op een persconferentie, zo meldde de krant Blic.

Pavkovic, in 1999 door Slobodan Milosevic benoemd tot chef-staf van het toenmalige Joegoslavische leger, is veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf door het Joegoslavië-Tribunaal wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Zijn beroep tegen die straf loopt nog.

Doorgaans goed geïnformeerde bronnen in Belgrado menen dat een andere verdachte hoge functionaris het voormalig hoofd van de militaire veiligheidsdienst generaal Aca Tomicis is. Aanklager Vukcevic weigerde dat echter te bevestigen of te ontkennen. Hij noemde wel de naam van een derde hoge functionaris, Rade Bulatovic, voormalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BIA).

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag beschuldigde de Bosnisch-Servische oud-generaal al in 1995 van oorlogsmisdaden. Pas een jaar geleden arresteerde de Servische justitie hem. Hij werd daarop overgebracht naar de VN-unit van de gevangenis in Scheveningen.

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal drong tijdens zijn laatste bezoek aan Belgrado, een maand geleden, aan op meer haast bij het blootleggen van netwerken van door het tribunaal gezochte verdachten. Hij wilde met name weten of hoge functionarissen van staatsinstellingen ook deel uitmaakten van dat netwerk.

In 2011 reisde ZEMBLA programmamaker Thomas Blom naar Belgrado op zoek naar Mladic. Hij volgt hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal op zijn dienstreis om antwoord te vinden op de vragen waar generaal Ratko Mladic is? Hoe het kan dat deze oorlogsmisdadiger nog steeds vrij rondloopt?

Op dat moment is de jacht op Mladic nog niet voorbij. Brammertz heeft haast want zijn tribunaal is nog maar anderhalf jaar operatief.

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.