Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse topman moet imago Danske Bank verbeteren na witwasschandaal

19-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Danske bank
Danske Bank gaat duizenden functies en titels bij de instelling schrappen. De ingrepen bij Danske komen van de hand van de recent aangetreden topman Chris Vogelzang. De Nederlander heeft onder meer als taak om het imago van de bank, die gebukt gaat onder de nasleep van een groot witwasschandaal, weer op te vijzelen.
Momenteel zijn er volgens vakbond Finansforbundet zo'n 3600 verschillende functies en titels bij de bank. De laatste jaren werden vaak weer nieuwe functies verzonnen als een bestaande functie niet helemaal passend was. De nieuwe koers betekent dat er uiteindelijk 400 functies en titels moeten overblijven. Het idee achter de versimpeling is vooral beter inzichtelijk krijgen wie wat doet bij de bank. Of deze stap ook gepaard gaat met banenverlies is niet bekend.
Dubieuze geldstromen
De bank zegt een paar nieuwe functies in het leven te roepen. Dan gaat het vooral om medewerkers van afdelingen die zich bezighouden met het voorkomen van witwaspraktijken. Vorig jaar werd bekend dat Danske jarenlang miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. 
De gerenommeerde Danske Bank bleek betrokken bij het wegsluizen van ruim 200 miljard euro aan verdacht geld en was betrokken bij de Magnitsky-fraude. Bedrijven die verdacht worden van het witwassen en wegsluizen van geld uit de Magnitsky-fraude deden zaken via Danske Bank. Het witwassen vond plaats via het filiaal van Danske Bank in Estland. Een groot aantal witwasbedrijven uit belastingparadijzen als Belize en de Britse Maagdeneilanden had daar rekeningen. 
Aangifte tegen Nederlandse banken wegens witwassen
Nederlandse betrokkenheid
Uit onderzoek van ZEMBLA en NRC bleek dat de betrokken bedrijven, waaronder veel exporteurs van groenten, fruit en bloemen, producten leverden aan Russische afnemers. Ze werden hiervoor ook op Nederlandse bankrekeningen betaald door verdachte derde partijen, via het Estse filiaal van Danske Bank. 
Sergei Magnitsky was een Russische advocaat. Hij kwam in 2009 in gevangenschap om het leven nadat hij een grootscheepse belastingfraude aan het licht bracht, waarbij Russische politie-officieren en belastingambtenaren betrokken waren.
Bekijk hier de eerste uitzending over de Magnitsky-affaire 'Geld en gif uit Moskou'
Bekijk hier de tweede uitzending over de affaire en de betrokkenheid van Nederland 'Bankieren voor Moskou'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.