Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse belastingverdragen met ontwikkelingslanden alleen goed voor Nederland

12-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mazen-in-de-belastingwet-kosten-nederland-16-miljard-euro
Onderzoeksbureau SOMO heeft berekend dat ontwikkelingslanden 771.000.000 euro per jaar mislopen door bilaterale belastingverdragen met Nederland. Volgens SOMO ligt het werkelijke bedrag waarschijnlijk veel hoger, omdat diverse vormen van belastingontwijking niet in de berekeningen zijn meegenomen. Daarbij gaat het onder meer over het gebruik van royalties. 

De belastingverdragen worden gesloten met in het vooruitzicht  dat grote bedrijven zich dan zullen vestigen in die ontwikkelingslanden. Die correlatie is echter niet bewezen. SOMO-onderzoeker Katrin McGauran zegt daarover: 'Ons onderzoek laat zien dat de Nederlandse belastingverdragen een ernstig negatief effect hebben op de inkomsten van arme landen. Bovendien is er geen bewijs dat deze gemiste belastinginkomsten goedgemaakt worden door meer investeringen als gevolg van de verdragen.'

IMF-specialist Geerten Michielse verwacht dat de komende jaren ontwikkelingslanden aan de bel gaan trekken in Den Haag om hun verdrag met Nederland op te zeggen nu ze doorkrijgen dat het ze geen geld oplevert, maar juist inkomsten kost. In de ZEMBLA uitzending ' Nederland belastingparadijs ' zegt hij daarover: ’Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering.'

De berekeningen van SOMO zijn beduidend hoger dan die gisteren gepresenteerd werden door een onderzoek, in opdracht van het Holland Financial Centre (HFC). In Nieuwsuur zei de econome Barbara Baarsma, dat de Nederlandse 'belastingrotonde' de schatkist jaarlijks 3 a 3,4 miljard euro oplevert. De schade die ontwikkelingslanden lijden, begroot zij op 145 miljoen euro.

In een intreview door deGids.fm verklaart McGauran het verschil doordat er niet naar alles is gekeken, door HFC is alleen gekeken naar dividenten en niet naar bijvoorbeeld rentebetalingen en royalties.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.