Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlander is bereid meer te betalen voor weidemelk

22-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Zeven op de tien Nederlanders is bereid meer te betalen voor hun melk als daardoor de koe in de wei kan blijven. Maar de schaalvergroting in de melkveehouderij neemt toe.  Zo zijn er inmiddels 355 melkveehouders met meer dan 250 koeien. In de melkveehouderij werd de schaalvergroting extra geholpen door het afschaffen van het Europese melkquota. Daardoor mochten boeren dit jaar meer melken.

Meer betalen
Uit onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van Milieudefensie uitgevoerd onder 971 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat van de respondenten 35% zegt bereid te zijn tussen de 1 en 5 cent meer betalen voor een pak melk en 36% heeft er zelfs meer dan 5 cent extra voor over. Bijna 40% vindt dat supermarkten alleen nog zuivelproducten moeten verkopen met een weidemelklogo. Milieudefensie wil dat uiterlijk 1 juli 2016 ten minste 125 melkveebedrijven waarbij de koeien nu permanent op stal staan, de koeien laten weiden. Daarnaast moeten alle boeren die koeien in de wei laten 1 cent per liter extra krijgen van de zuivelbedrijven.
Melkveestapel groeit verder
Op 1 april 2015 waren er 18,3 duizend bedrijven met melkkoeien, 1,7 procent minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het aantal melkkoeien met 3,1 procent toe. Ook werd er 2,4 procent meer jongvee voor fokdoeleinden gehouden. De schaalvergroting is ook zichtbaar in de groei van het aantal grote melkveehouderijen. In 1980 waren er 44 melkveehouders met 250 of meer melkkoeien. In 2015 was dit gestegen tot 355. (CBS)
Deelweidegang groeit iets
In het weideseizoen 2015 paste 78,3% van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe. In het vorige weideseizoen lag dat percentage op 77,8%. Dat blijkt uit de rapportage die 16 december is gepresenteerd aan de partners van het Convenant Weidegang. Het percentage van 78,3% beslaat zowel de koeien die voldoen aan de eisen voor volledige weidegang als deelweidegang. Hiervan past 69,8% van de bedrijven volledige weidegang toe. Dit was in 2014 nog 70,1%, wat inhoudt dat vooral deelweidegang in opkomst is.

Onder volledige weidegang wordt verstaan dat melkgevende koeien minimaal 6 uur per dag en ten minste 120 dagen per jaar in de wei lopen of dat koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 720 uur per jaar buiten komen. Deelweidegang houdt in dat minimaal 25% van het rundvee 120 dagen per jaar buiten komt.
Oppositie: koe hoort in de wei
SP, GroenLinks en D66 kwamen in oktober met een plan omdat ze het onwenselijk vinden dat steeds minder koeien buiten komen. ‘ We willen niet dat melkveehouderij verandert in een nieuwe bio-industrie. Daarom moeten we nu ingrijpen ’, stelt Henk van Gerven (SP). Rik Grashoff (GroenLinks) vindt dat dierenwelzijn en milieu voorop moeten staan: ‘ We hebben ons veel te lang gericht op schaalvergroting, alsof koeien puur economische goederen zijn. ’ Volgens hem is het goed voor de koeien, de melkveehouder en het milieu als de koeien meer in de wei zijn.

Niet wetteleijk vastleggen
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weigerde eerder een motie uit te voeren die werd gesteund door een Kamermeerderheid. Zij wilde de weidegang van koeien niet wettelijk vastleggen, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de bedrijven. Dijksma maakt wel afspraken met de sector die ertoe moeten leiden dat in 2020 80 procent van de koeien buiten komt.

(Bron: CBS, LTO, Milieudefensie, Zembla)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.