Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland zet diplomatieke druk op Shell

27-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell-onder-vuur
Nederland oefent regelmatig diplomatieke druk uit op oliemaatschappij Shell om het bedrijf ertoe te bewegen zijn verantwoordelijkheid te nemen in het West-Afrikaanse land Nigeria. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker (belast met internationale handel) woensdag tijdens een Kamerdebat over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Critici vinden dat Shell zich in de Nigerdelta, in het zuiden van Nigeria, bij de oliewinning schuldig maakt aan het schenden van de mensenrechten.

Hoorzitting
De Tweede Kamer hield kort geleden een hoorzitting over de activiteiten van Shell in Nigeria, mede naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘ De vuile olie van Shell ’ uit juni 2010. ZEMBLA-verslaggever Thomas Blom werd door Kamerleden gevraagd naar zijn ervaringen in Nigeria. Ruim vijftig jaar haalt Shell daar olie uit de grond. Door olielekkages zijn akkergronden en viswateren ernstig vervuild. De bevolking is het zat. Shell schept volgens de bewoners van de Nigerdelta geen rijkdom, maar armoede en draagt bij aan de conflicten in de regio. ZEMBLA filmde de praktijken van Shell en sprak met de lokale bevolking.

Volgens Bleker wordt Shell ''met vasthoudendheid'' aangesproken door vertegenwoordigers van het kabinet, of dit nou de vicepremier is, een minister of een staatssecretaris.

Zorgen
Omdat de situatie in de Nigerdelta ook de Nederlandse overheid zorgen baart, is er geen sprake van een ''achteroverleunende overheid'', aldus de bewindsman

Expliciet
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft recentelijk over de kwestie gesproken met de baas van Shell, Peter Voser. Bleker: ''Onze zorgen zijn daarin expliciet voorgelegd. Daarin is ook gevraagd om de spoedige beëindiging van het affakkelen van gas door Shell. Zijn daar concrete afspraken gemaakt? Nee, dat niet. Maar we zullen deze punten steeds in periodiek overleg aankaarten.''

Bleker vindt wel dat Nederland wat betreft het ''actief oplossen van uitdagingen'' niet op de stoel mag gaan zitten van nationale of lokale overheden in Nigeria. Die, en Shell zelf, zijn hoofdverantwoordelijk voor oplossingen, zei hij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.