Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland wil einde aan octrooi op groente

08-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zembla-bij-funx-over-de-monsanto-methode
NOS
Nederland wil dat er een einde komt aan het patenteren van natuurlijke eigenschappen van groente door grote multinationals. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gebruikt het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie om hier een einde aan te maken. Schrijft de NOS.
Steeds meer multinationals, zoals het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta, vragen met succes patent aan op natuurlijke eigenschappen van groente bij het Europees Octrooibureau. Die staat sinds vorig jaar het patenteren van groente toe.
Zodra er een patent op een type groente is aangevraagd, is het voor andere kwekers niet meer mogelijk om die door te ontwikkelen. En daarmee komt volgens Van Dam de diversiteit van voedsel in gevaar. 
Van Dam probeert onder meer de Europese Commissie ervan te overtuigen dat het niet aan het Europees Octrooibureau is om natuurlijke eigenschappen van planten te patenteren. De patentaanvragen doorkruisen het Nederlandse kwekersrecht dat al zestig jaar de basis vormt voor het Nederlandse succes in de productie van zaden.

Grootste zaadbank van Nederland
Maandag lanceerde Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector, ‘ De Grootste Zaadbank van Nederland .’ Dit is een landelijke campagne waarbij tot eind juni aandacht gevraagd wordt voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten.

In Trouw zegt Bert Visser van het  Centrum voor Genetische Bronnen : " Veel genenbanken worden gefinancieerd met publiek geld. De Monsanto's en Syngenta's van deze wereld zoeken daarin naar eigenschappen en resistenties die met wetenschappelijk onderzoek zijn ontdekt, om daar patent op aan te vragen en winst te maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. "

Patenten
Het aantal patenten op gewone groenten neemt toe. De 10 grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben 19 patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten, blijkt uit  onderzoek van ZEMBLA.   Deze patenten zijn omstreden omdat multinationals hiermee een monopoliepositie kunnen krijgen en de vrije toegang tot biologisch materiaal kunnen blokkeren. Toegang tot biologisch materiaal is cruciaal voor de voedselzekerheid. ZEMBLA besteedde aandacht aan deze problematiek in ' De Monsanto methode '

Resolutie
In  december 2015  heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen die zich uitspreekt tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten. Kwekers gebruiken de natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit om mee te kweken, waardoor bijvoorbeeld nieuwe kleuren en smaken kunnen worden ontwikkeld. De huidige Europese wetgeving wordt op dit moment zo geïnterpreteerd dat dergelijke patenten toegekend kunnen worden. Dit bleek uit een uitspraak over broccoli en tomaat van het Europees Octrooi Bureau (EPO ) van afgelopen maart. Intusse zijn meer dan honderd patenten verleend en al meer dan duizend aangevraagd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.