Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland telde veel meer Q-koortsslachtoffers

02-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-telde-veel-meer-q-koortsslachtoffers
Veel meer mensen blijken tijdens de Q-koortsepidemie in Noord-Brabant en Gelderland van 2008, 2009 en 2010 een infectie met de Q-koortsbacterie (Coxiella burnetii) te hebben doorgemaakt, dan tot nog toe werd aangenomen.

Bij een toekomstige uitbraak moeten daarom alle bloeddonoren in risicogebieden worden getest op de aanwezigheid van de potentiële ziekteverwekker om verspreiding van mens tot mens tegen te gaan.

Bron van Q-koortsbesmettingen zijn meestal melkgeit- en melkschaaphouderijen. Het is nog onduidelijk in welke mate Q-koorts ook via bloed van mens tot mens overdraagbaar is.

Uit bloedtesten van Sanquin in 2010 onder ruim 500 bloeddonoren in de regio's in Noord-Brabant en Gelderland waar veelvuldig Q-koorts voorkwam, is duidelijk geworden dat de kans om besmet te raken, veel groter is dan verondersteld. Gingen wetenschappers uit van een half procent, daar bleek het risico 5,7 procent per jaar. "Bij de 4.000 patiënten met Q-koorts die nu bekend zijn, staan daar 36.000 niet-bekende gevallen tegenover", zegt Sanquin-onderzoeker Boris Hogema.

Bij een nieuwe epidemie zal volgens Sanquin en RIVM het bloed van álle donoren in risicogebieden moeten worden gecontroleerd, omdat dus ook veel schijnbaar gezonde mensen besmet kunnen zijn.

Onderzoek
Het kabinet moet onderzoeken of het aantal sterfgevallen onder mensen als gevolg van de Q-koorts niet veel hoger is dan tot nu toe is vastgesteld. Dit vindt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Verplichte verzekering
Thieme wil dat geiten- en schapenhouders verplicht worden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Hierdoor zouden ze schadeclaims kunnen betalen van mensen die gedupeerd zijn door de Q-koorts.

Chronische Q-koorts
Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA - "de Q koorts epidemie": ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’ Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’Nederland telde veel meer Q-koortsslachtoffers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.