Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland overschrijdt Europese norm voor fijnstof

29-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stikken-langs-de-snelweg
GroenLinks wil snel een debat met staatssecretaris Atsma over de overschrijding van de normen die bewoners langs drukke wegen moeten beschermen tegen vieze lucht.

Uit gegevens van de RIVM blijkt dat op de meetlocatie in Leiden dit jaar al 36 dagen de fijnstof norm van 50 µg/m³ is overschreden. Deze overschrijding van de grenswaarde dreigt binnenkort voor meetlocatie's in Eindhoven, Schiedam, Den Haag en Breda.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent: 'Ik wijs er al jaren op dat de lucht langs drukke straten nauwelijks schoner wordt. Keer op keer vroeg ik de regering wat ze zou doen als we de normen niet zouden halen op het moment dat het uitstel afloopt. Daar zijn we nu aanbeland'.

Honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen hebben een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen. Dat zeggen deskundigen in deze ZEMBLA uitzending 'Stikken langs de snelweg'. Het kabinet Rutte is druk met het verhogen van de maximum snelheden en het verbreden van wegen. Dat zal tot nog meer gezondheidsproblemen leiden.

De vraag is nu hoe de Europese Commissie reageert op de ontstane situatie. Luchtkwaliteitsnormen zijn immers niet vrijblijvend, maar gebaseerd op Europese afspraken.

Einde vrijstelling norm voor fijnstof
Op 11 juni a.s. verloopt de vrijstelling van Nederland voor de Europese norm voor fijn stof. Tot die tijd heeft een overschrijding geen juridische consequenties. Zonder aanvullende maatregelen is het onwaarschijnlijk dat Nederland kan voldoen aan de Europese wetgeving.

Elke Europese lidstaat mag weliswaar 35 dagen de norm overschrijden, maar gezien het verloop van de uitstoot dit jaar koerst Nederland af op een schending van de luchtkwaliteitsnormen. Het weer zit op dit moment weliswaar tegen (droogte en vaak oostenwind), maar de overschrijding bewijst dat het huidige beleid gericht op het nét halen van de grenswaarden niet houdbaar is en slecht is voor de volksgezondheid.

De vrijstelling van de norm voor fijnstof is Nederland drie jaar geleden gegund op voorwaarde dat een maatregelenpakket zou worden uitgevoerd om de uitstoot te reduceren. Van deze maatregelen, gevat in het zogeheten Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), zijn tot op heden weinig uitgevoerd.

Europese boete
Mocht Nederland de geldende norm overschrijden, dan kan de Europese Commissie ons land voor het Europees Hof van Justitie dagen en een sanctie opleggen. Zo'n boete kan oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. Afgelopen maandag is Frankrijk door de Europese Commissie vanwege overschrijdingen voor het Europees Hof gedaagd. Groot-Brittanië heeft inmiddels een aanzegging van 300 miljoen pond gekregen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.