Nederland moet door de pijn heen voor groene economie
24-04-2017
•
leestijd 3 minuten
•
140 keer bekeken
•
Een groep van negentig hoogleraren roept maandag in een ingezonden brief in dagblad Trouw de politiek op radicaal te gaan investeren in een groenere economie. Doen we dat niet, dan blijft Nederland te ver achter op het gebied van duurzaamheid. "Nederland moet door de pijn heen."
Nederland bungelt onderaan
“Nog steeds bungelt Nederland onderaan de Europese ranglijst wat betreft duurzame energie, en van alle Europese landen staat Nederland momenteel het verst van zijn duurzame energie doelstelling af. Dit moet snel veranderen”, schrijven de negentig hoogleraren. Maar Nederland kan alleen weer koploper worden als het alle zeilen bijzet en écht duurzame maatregelen gaat doorvoeren.
Stoppen met kolencentrales en het bijstoken van hout
De hoogleraren hebben
twaalf aanbevelingen opgesteld
voor het nieuwe kabinet. Een van die aanbevelingen is het opheffen van de vijf kolencentrales die over zijn in Nederland. De hoogleraren vinden dat die kolencentrales voor 2020 moeten sluiten en dat we niet op het bijstoken van hout in deze centrales - biomassa - moeten inzetten. Er zijn miljarden euro’s subsidie nodig voor biomassa, maar het levert niet genoeg reductie van het schadelijke broeikasgas CO2 op, leidt wél tot grote hoeveelheden fijnstof en NOx en het draagt niet bij aan de opbouw van een duurzame energie-infrastructuur.
Nederland moet door de pijn heen
Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans nam het initiatief tot het schrijven van de brief. Rotmans zet zich al jaren in voor de verduurzaming van Nederland en heeft geregeld stevige kritiek op de Nederlandse politiek. In Trouw zegt hij maandag:
"Nederland is de grote transitie te lang uit de weg gegaan. We hebben de makkelijkste weg gekozen en alleen laaghangend fruit geplukt. Nederland moet door de pijn heen en de moeilijkste, maar ook de meest uitdagende weg kiezen."
Echte duurzame maatregelen kosten stemmen
Dat zegt ook professor Martijn Katan, een van de auteurs van het kritische visiedocument van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen over biobrandstof. Ook Katan vindt dat Nederland door de pijn heen moet en moet stoppen met het bijstoken van hout. Waarom dat nog niet is gebeurd? Omdat echte duurzame maatregelen stemmen kosten, zegt de chemicus tegen ZEMBLA. Bekijk zijn uitspraak hier:
Bos als brandstof
Uit onze uitzending
‘Bos als brandstof’
werd onlangs weer pijnlijk duidelijk hoe krom het bijstoken van hout in kolencentrales is. Op papier leidt het misschien tot minder uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen, in de praktijk neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer er juist door toe. En het leidt ook tot een steeds grotere vraag naar hout, waardoor bossen onder druk komen te staan. Volgens demissionair minister Henk Kamp is het verbranden van hout voor energie onomstreden. Kamp tegen ZEMBLA: “Dat het duurzame energie is, dat is geen discussiepunt. Dat is namelijk vastgesteld.”
De brief van de negentig wetenschappers die allemaal zeer ervaren zijn op het gebied van duurzame energie, duurzame innovatie en milieu, laat echter een heel ander verhaal zien. Lees de volledige brief en de twaalf aanbevelingen van de groep hoogleraren op
de site van Trouw
.
Kijk ook onze uitzending:
‘Bos als brandstof’
of bekijk hier de eerste minuten: