Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland koploper aantal kinderen met astma door uitlaatgassen

10-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
ANP - Luchtvervuiling
Bij één op de vijf Nederlandse kinderen met astma, is de ziekte veroorzaakt door uitlaatgassen. Nergens in Europa is het aantal relatief zo hoog als in Nederland en België. Dat blijkt uit een onderzoek van het medisch tijdschrift The Lancet en bevestigt het Longfonds aan ZEMBLA.
Dieselauto’s
Volgens de wetenschappers gaat het om de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) die invloed heeft op sommige kinderen. Dit gas wordt voor een groot gedeelte door autoverkeer geproduceerd en komt met name via uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens in de lucht terecht . Longarts Hans in ‘t Veen vertelt dat in Nederland (en België) relatief meer dieselauto’s rijden, wat de hoge uitstoot zou verklaren.
Het Longfonds is erg geschrokken van het onderzoek. “Kinderen worden dag in dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. Industrie, verkeer, intensieve veeteelt en bijvoorbeeld houtkachels verzieken de lucht in heel Nederland. De overheid moet meer doen om ons hiertegen te beschermen. Samen met longartsen en andere zorgverleners pleit het Longfonds al langer voor het centraal stellen van gezondheid in het beleid rond luchtkwaliteit”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.
"Strijden tegen biomassacentrale Diemen: ‘Ons geld wordt verbrand in de oven’"
De Tweede Kamer debatteert donderdag over het Schone Lucht Akkoord. Kamerleden krijgen vandaag een petitie overhandigd met de roep om ambitieuzere maatregelen, die is ondertekend door onder andere het Longfonds, de Hartstichting en beroepsverenigingen van longartsen, cardiologen, kinderartsen, huisartsen en longverpleegkundigen.
Bekijk ook de ZEMBLA-uitzending 'Stikken langs de snelweg' uit 2011.
Noot: In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij de helft van de Nederlandse kinderen met astma die in de stad, de ziekte veroorzaakt is door uitlaatgassen. Aan de vooravond van het debat bleek dat dit niet met zekerheid kan worden gesteld. Het Longfonds doet nader onderzoek. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.