Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nabestaanden MH17 klagen Rusland aan bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens

23-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MH17
Nabestaanden van zeventig mensen die om het leven kwamen toen vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, hebben een klacht tegen Rusland ingediend bij de het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Ze beschuldigen Rusland van het neerhalen van de Boeing boven Oost-Oekraïne in 2014 en van het tegenwerken van de waarheidsvinding in de jaren daarna.
“De nabestaanden storen zich aan de opstelling van de Russische Federatie”, zegt hun advocaat Veeru Mewa. Hij bevestigt na berichtgeving van de NOS dat zij menen dat Rusland hun grondrechten heeft geschonden.
Jacht op de MH17-daders
In Rusland tegen Rusland procederen
Normaal gesproken komt het hof in Straatsburg pas in beeld nadat de hoogste nationale rechter uitspraak heeft gedaan. “Maar zie je het voor je, in Rusland tegen Rusland procederen?'', vraagt advocaat Mewa retorisch. Hij zet grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de Russische rechtspraak.
De 95 mensen die de zaak aanspannen vinden een uitspraak van het Europees Hof “van enorm belang voor de verwerking en voor erkenning van hun positie”, zegt Mewa.
Jacht op de MH17-daders
In de ZEMBLA-uitzending ‘Jacht op de MH17-daders’ geven voormalige topmensen van de Oekraïense geheime dienst zeven namen vrij van de vermoedelijke MH17-daders. Het gaat onder meer om de Russische officieren Igor Girkin, Sergey Dubinsky en Nikolai Tkachev.
MH17-ramp
Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.