Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na jaren voorbereiding lijkt biomassacentrale van de baan

30-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
bos als brandstof biomassa
De meerderheid van de raad in Nijmegen verzet zich tegen de bouw van biomassacentrales op het terrein waar ooit een kolencentrale in de gemeente stond.  Dat meldt De Gelderlander. De centrales zijn al jaren in voorbereiding, maar de politieke partijen geloven niet dat er in de wijde omgeving voldoende hout te vinden is om de centrales te laten draaien.
De centrale van energiebedrijf ENGIE zou een capaciteit krijgen van 70.000 ton per jaar en dat komt neer op 23.000 hectare bos. Zoveel hout is er niet in de regio Nijmegen, denken de raadsleden.
bos als brandstof biomassa
Kaalgekapt
Uit de ZEMBLA-uitzending ‘ Bos als brandstof ’ bleek dat de Nederlandse bossen de vraag naar biomassa inderdaad niet aankunnen.   Energiemaatschappijen zijn daarom aangewezen op import van hout uit de Baltische Staten, Canada en de VS. En hoewel afgesproken is dat energiebedrijven daarvoor alleen maar resthout uit duurzaam beheerde bossen mogen gebruiken, blijkt er in de praktijk dat er hele bossen worden kaalgekapt om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is ook te zien in het volgende fragment:
Bovendien is het verbranden van hout voor energie volgens critici helemaal niet klimaatneutraal. Op korte termijn neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer er zelfs door toe. Het duurt namelijk decennia voordat de herplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren. Het Nijmeegse SP-raadslid Matthias van Hunnik sprak tegenover De Gelderlander ook zijn twijfels uit over uit over hoe klimaatneutraal biomassa is.
Andere oplossingen
De motie die de SP indiende, roept wethouder Harriët Tiemens van Milieu op te gaan zoeken naar andere warmtewinningsmogelijkheden die wel schoon zijn. Begin 2018 moet zij hiervoor een plan op tafel leggen.  
Kijk terug: ZEMBLA - Bos als brandstof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.