Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Na drie doden die niemand miste, vecht de gemeente Brugge tegen eenzaamheid

02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eenzaamheid ANP
Twee vrouwen van 47 en 80 jaar en een 41-jarige man lagen tussen de tien en dertig dagen dood in hun huis in Brugge, zonder dat iemand het merkte. Pas toen de wijkbewoners overlast kregen van stank en vliegen waarschuwden ze de politie die de lichamen ontdekte. De schok in Brugge is groot. De gemeente start met het opstellen van een anti-eenzaamheidsplan om situaties als deze in de toekomst te voorkomen.
eenzaamheid ANP
De lichamen werden vorige week gevonden. De schok voor de inwoners was des te groter, omdat het niet alleen om een bejaarde ging die dood in huis lag. De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt, denkt niet dat het volstaat om mensen op te roepen om op hun buren te letten. Daarom wil hij dat er nog deze maand een plan komt in de strijd tegen eenzaamheid.
Volgens VRIND, een studiedienst van de Vlaamse regering, zegt 6 procent van de Vlamingen zich 'geïsoleerd van andere mensen' te voelen. Het gaat om bijna 400.000 eenzame mensen.
"Dat is een zeer grote groep. Leven in een stad is een risicofactor, daar klimt het isolement tot 10 procent van alle inwoners", zegt een woordvoerder in dagblad De Standaard woensdag.
Eenzaamheid in Nederland
Ook in Nederland kennen we het probleem. Ongeveer acht procent van de Nederlanders lijdt structureel aan eenzaamheid, met name ouderen. Lees daarover het volgende verhaal: ‘ Overheidsbeleid tegen eenzaamheid is een illusie’ .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.