Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

MSC Zoe verloor containers op twee plekken

13-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oproep MSC - MJ
Het containerschip MSC Zoe is tot twee keer toe een lading containers kwijtgeraakt. Het ging eerst mis op de avond van 1 januari, toen het schip ter hoogte van Terschelling en Ameland voer. Na dat incident voer het schip verder, maar een paar uur later ging het weer mis bij het Duitse Waddeneiland Borkum. In totaal verloor de MSC Zoe 297 containers in Nederlandse wateren en 45 in Duitse wateren.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Duitse evenknie, de BSU, hebben donderdag een tussentijds verslag over het containerongeluk gepubliceerd. In het Waddengebied en aan de Friese/Groningse kust lagen stranden, dijken en zandplaten bezaaid met containers en aangespoelde spullen. Het opruimen van de containers en de inhoud is nog steeds niet klaar.

Lees ook: 'Reder MSC Zoe moet schade ramp vooruitbetalen’
De onderzoekers weten nog niet waardoor het containerongeluk gebeurde. Ze kijken onder maar naar de golven en de weersomstandigheden. De uitkomsten worden waarschijnlijk komend voorjaar bekendgemaakt.

Het vrachtschip was met 8062 containers onderweg van het Portugese Sines naar het Duitse Bremerhaven toen het misging.

Tweeluik over de ramp op het wad
ZEMBLA maakte een tweeluik over de ramp op het wad. Wat is er die avond met het schip gebeurd? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed?

Bekijk deel 1:
Bekijk deel 2: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.