Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Reder MSC Zoe moet schade ramp vooruitbetalen’

26-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
MSC ZOE3

© Laura Conijn

Rederij MSC moet alvast betalen voor de - nog te maken - kosten voor het opruimen van de rommel bij de Waddeneilanden. Daarvoor pleiten GroenLinks, D66 en ChristenUnie, meldt het AD. Vrachtschip MSC Zoe verloor begin dit jaar honderden containers op de Waddenzee.
De partijen willen dat er een schadefonds komt om het plastic van de Waddeneilanden op te ruimen. “Dat fonds wordt gevuld door de reder zodat de vervuiler betaalt en niet de Waddengemeenten opdraaien voor de kosten”, zegt Rutger Schonis van D66.
Stranden bezaaid met spullen
In de nacht van 1 op 2 januari slaan 342 zeecontainers overboord van het vrachtschip MSC Zoe ten noorden van de Waddeneilanden. In het Waddengebied en aan de Friese/Groningse kust liggen stranden, dijken en zandplaten bezaaid met containers en aangespoelde spullen. Vrijwilligers, vissers, bergers, het leger en eilandbewoners houden massale opruimacties.
"Op onze mooie Wadden voltrekt een langzame ramp. Overal ligt nog plastic afkomstig van de MSC Zoe. De reder heeft gezegd voor alle kosten op te draaien en daar wil ik het bedrijf aan houden", zegt Suzanne Kröger (GroenLinks).

Tweeluik over de ramp op het wad
ZEMBLA maakte een tweeluik over de ramp op het wad. Wat is er die avond met het schip gebeurd? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed?

Bekijk deel 1:
Bekijk deel 2:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.