Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Motie hormoonverstorende stoffen aangenomen

11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
motie-hormoonverstorende-stoffen-aangenomen
De gisteren ingediende motie van Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren (groenlinks)  en  medeondertekenaar Yasemin Cegerek (PvdA) is door de Kamer aangenomen. 

De motie constateert dat er nog geen criteria op EU-niveau zijn voor regulering van hormoonverstorende stoffen, ondanks de wettelijke verplichting die de Europese Commissie daartoe heeft en dat in de ons omringende landen diverse overheden wel diverse voorzorgsmaatregelen nemen om hormoonverstorende stoffen te vervangen en te verbieden.
Nederland loopt achter
In de motie verzoeken de indieners dat de regering zich nadrukkelijk inzet op Europees niveau om zo snel mogelijk tot criteria te komen om hormoonverstorende stoffen te kunnen verbieden, te onderzoeken welke stappen op nationaal niveau kunnen worden gezet gezien het voorbeeld in de omringende landen en op nationaal niveau zo snel mogelijk goede voorlichting te geven aan kwetsbare groepen, waaronder zwangere vrouwen, die voorgelicht moeten worden over de risico's van deze stoffen.

De motie van Esther Ouwehand (PvdD) waarin zij de regering verzoekt zich in Brussel te verzetten tegen de route van de impact assessment en aan te dringen op snelle publicatie van de afgesproken criteria om hormoonverstorende stoffen uit te faseren, is verworpen. Wel werd aangenomen de motie waarin de regering gevraagd wordt een conceptrapport boven water te krijgen waarin het Europese departement van Milieu in 2013 reeds een aantal criteria heeft opgesteld voor hormoonverstorende stoffen. De Guardian had daar eerder melding van gemaakt. Op basis van dit rapport zouden 31 soorten gewasbeschermingsmiddelen verboden moeten worden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.