Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Monsanto schuldig bevonden aan vergiftigen Franse boer

14-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
veel-gif-in-bollenteelt-experts-pleiten-voor-groot-gezondheidsonderzoek
De Amerikaanse biotech-gigant Monsanto is in het Franse Lyon schuldig bevonden aan de vergiftiging van een Franse boer. De graanboer ademde in 2004 dampen in van het product Lasso, een Monsanto onkruidverdelger. Monsanto moet landbouwer Paul François volledig vergoeden voor de hem aangerichte schade.

De nu invalide graanboer kreeg bij het reinigen van zijn sproeimachine dampen van het product in het gezicht. Hij werd misselijk, had moeite met praten, was duizelig, kreeg hoofdpijn en spierproblemen. Hij kon bijna een jaar niet werken.

Erkenning
In mei 2005 toonde onderzoek aan dat zijn lichaam sporen van chloorbenzeen en anachloor bevatte, de hoofdbestanddelen van het product. Drie jaar later werden zijn problemen erkend als een professionele ziekte. De graanboer startte daarop een procedure op tegen Monsanto.

Risico's
Hij verwijt Monsanto het niet verstrekken van adequate waarschuwingen op het etiket van het product. Monsanto zou er alles aan gedaan hebben het product op de markt te houden terwijl de risico's van het product al in de jaren '80 vastgesteld werden. Toen verbood o.a. Canada het product. Pas in 2007 werd Lasso ook van de Franse markt gehaald.  Monsanto verstrekte niet genoeg informatie over de samenstelling van het product en over de risico's bij het inhaleren. Ook werd niet vermeld dat een masker gedragen moet worden.

Het is de eerste keer dat een fabrikant van pesticiden wordt veroordeeld voor vergiftiging. Deze uitspraak kan van grote waarde zijn voor andere zaken tegen fabrikanten van pesticiden.

Gif in de bollenstreek
Vrolijk gekleurde bollenvelden: ze zijn oer-Hollands, ze trekken veel toeristen en het levert onze economie jaarlijks 1,2 miljard euro op. Maar de keerzijde is de enorme hoeveelheid landbouwgif, die nodig is om de bloembollen te beschermen tegen schimmels en insecten. Dat gif komt in de lucht en in het oppervlaktewater. Artsen, toxicologen, milieudeskundigen en burgers maken zich grote zorgen. ZEMBLA onderzoekt de gezondheidsrisico’s langs de bollenvelden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.