Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministers Verburg en Klink adviseren slechts in zake antibioticaresistentie

14-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
antibiotica-alarm
Ministers Verburg en Klink adviseren slechts in zake antibioticaresistentie van ESBL. In drie jaar tijd moet het gebruik van antibiotica in de veehouderij zijn teruggebracht naar het niveau van 1999. Dat is een reductie van 50%. In de stukken van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt men van maatregelen, deze worden niet genomen, de plannen bestaan louter uit een dringend advies.

In de Zembla uitzending " Antibiotica alarm ' zeggen artsen dat de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid te laat zijn met het aanpakken van ESBL, de veroorzaker van antibioticaresistentie bij mens en dier. Prof. J. Kluytmans: ‘Ik vrees dat men pas maatregelen neemt op het moment dat er echt iets aantoonbaar mis gaat. Ik heb zorgen dat we in dit geval te laat zijn.’

ESBL staat voor ‘Extended Spectrum Beta-Lactamase’. Het is een enzym die door bacteriën geproduceerd wordt waarmee ze resistent kunnen worden tegen meerdere antibiotica. ESBL’s kunnen van de ene bacterie op de andere overspringen. Antibioticaresistentie komt als gevolg van ESBL’s steeds vaker voor. Dit vormt een risico voor de volksgezondheid, omdat slechts één antibioticum, carbapenem, dan nog helpt. Dit kan alleen in het ziekenhuis, worden toegediend. De kans dat ook dit antibioticum op den duur resistent wordt is volgens de deskundigen aanwezig. Er zijn volgens de deskundigen duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.

Minister Verburg vindt dat de sector vaart moet maken met de opbouw van een registratiesysteem en het transparant maken van de aard van het antibiotica-gebruik. Op basis van deze registraties kunnen de sectoren van jaar tot jaar inzichtelijk maken welke voortgang zij boeken en aantoonbaar maken waar hun eventuele knelpunten liggen. De minister wil de sectorinitiatieven onder de Wet Dieren algemeen verbindend verklaren.

Prof. J. Degener zegt in ZEMBLA dat de overheid al jaren op de hoogte is van de gevaren voor de volksgezondheid door buitensporig antibioticagebruik in de veeteelt: ‘Er zijn meerdere rapporten en adviezen gekomen van de Gezondheidsraad. Het stapelt zich op. We worden er langzamerhand moe van.’ Volgens RIVM-directeur R. Coutinho spelen ook hier weer, net als bij de bestrijding van de Q-koorts, economische belangen een rol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.