Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministerie ontkent aansprakelijk te zijn voor illegale adopties en wijst claim af

05-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Adoptiebedrog 2
Het ministerie heeft een claim van Stichting Mijn Roots naast zich neergelegd. De stichting vindt dat de Nederlandse overheid ‘ernstig nalatig’ is geweest als het gaat om het stoppen van illegale adopties vanuit Indonesië in de jaren ‘70 en ‘80. Daarom had de stichting een claim voor erkenning van mede-aansprakelijkheid bij de overheid neergelegd. Nu het Ministerie van Justitie en Veiligheid de claim terzijde schuift, stapt Mijn Roots naar de rechter.
Voormalig VVD-Kamerlid Ed Nijpels vindt dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk was en is voor de illegale adopties. Ook in de periode dat er nog geen wetgeving was, maar er wel buitenlandse kinderen werden geadopteerd. Dat zegt hij in de ZEMBLA-uitzending Adoptiebedrog 3 .
Ministerie was in de jaren '70 al op de hoogte
Dat vindt ook Stichting Mijn Roots: “Het Ministerie van Justitie en Veiligheid was in de jaren zeventig al op de hoogte van illegale adoptiepraktijken in Indonesië, zoals ontvoering van kinderen en zwendel met afstandsverklaringen. Indonesië vroeg herhaaldelijk om hulp om de ontstane babyhandel als gevolg van de grote Nederlandse vraag naar adoptiekinderen te stoppen. Ondanks de ernst van deze signalen en de hulpvraag vanuit Indonesië, greep Nederland niet in.”
Het ministerie zegt in een reactie tegen ZEMBLA onder meer: “De primaire verantwoordelijkheid voor de controle van een zorgvuldige afstandsprocedure en dossiervorming lag (en ligt) niet bij de Staat maar bij de zendende landen. De Staat ziet derhalve geen grondslag voor aansprakelijkheid, maar de zaak is nu onder de rechter.” Daar staat volgens het ministerie tegenover dat de overheid de problematiek van geadopteerden die op zoek zijn naar hun afstammingsinformatie wel serieus neemt.
Volg ZEMBLA op LinkedIn
Kosten voor zoektocht
Stichting Mijn Roots wil dat de Staat geadopteerden uit Indonesië financieel tegemoetkomt. “Het gaat om de feitelijke kosten die gemoeid zijn met een zoektocht en DNA-testen. Ook adoptieouders hebben deze claim onderschreven.”
Vele misstanden
Uit de drie uitzendingen die ZEMBLA over het adoptiebedrog maakte, blijken een hoop misstanden. Adoptiedossiers van kinderen uit Sri lanka zijn op grote schaal vervalst. Geboortedata kloppen niet, en kinderen zijn niet in alle gevallen vrijwillig afgestaan door hun biologische ouders. Ze zijn afgestaan door ‘acting mothers’, vrouwen die tegen betaling deden alsof ze hun kind ter adoptie afstonden. Kinderen blijken te zijn geroofd uit ziekenhuizen, of zijn afkomstig uit ‘baby farms’ waar vrouwen zwanger werden gemaakt ten behoeve van de adoptiemarkt. Soortgelijke praktijken deden zich ook voor in landen als Indonesië, Bangladesh en Cambodja.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.