Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra video bij Adoptiebedrog - Deel 3: Interview voormalig Kamerlid Ed Nijpels

28-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Adoptiebedrog 3 Ed nijpels
Vanaf de jaren ‘70 zijn ruim 40.000 kinderen vanuit de Derde Wereld naar Nederland geadopteerd. ZEMBLA onthulde in twee uitzendingen een groot adoptiebedrog. In het derde deel onderzoeken we wat de Nederlandse overheid wist van de misstanden rond adopties. We spraken uitgebreid met voormalig VVD-Kamerlid Ed Nijpels. Hij stelde bijna veertig jaar geleden al kritische Kamervragen over interlandelijke adopties. En toch deed de regering lange tijd vrijwel niets. Hoe is dat mogelijk?
In 1979 sprak Ed Nijpels in de Tweede Kamer de woorden: ‘In Nederland heb je meer regels om pinda’s te importeren dan voor een kind’.  Daarmee bedoelde hij dat de hele gang van zaken rond adopties niet goed geregeld was:
De nota werd dan wel aangenomen, maar het duurde zeker tien jaar voordat er daadwerkelijk iets veranderde:
Er zijn naast het kind, veel partijen rond een adoptie, zoals adoptiebureaus, de biologische ouders, de adoptieouders, de autoriteiten in het land van herkomst en het land waar het kind terechtkomt. Maar wie is nu uiteindelijk verantwoordelijk?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.