Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Extra video bij Adoptiebedrog - Deel 3: Interview voormalig Kamerlid Ed Nijpels

28 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuut
Adoptiebedrog 3 Ed nijpels
Vanaf de jaren ‘70 zijn ruim 40.000 kinderen vanuit de Derde Wereld naar Nederland geadopteerd. ZEMBLA onthulde in twee uitzendingen een groot adoptiebedrog. In het derde deel onderzoeken we wat de Nederlandse overheid wist van de misstanden rond adopties. We spraken uitgebreid met voormalig VVD-Kamerlid Ed Nijpels. Hij stelde bijna veertig jaar geleden al kritische Kamervragen over interlandelijke adopties. En toch deed de regering lange tijd vrijwel niets. Hoe is dat mogelijk?
In 1979 sprak Ed Nijpels in de Tweede Kamer de woorden: ‘In Nederland heb je meer regels om pinda’s te importeren dan voor een kind’.  Daarmee bedoelde hij dat de hele gang van zaken rond adopties niet goed geregeld was:
De nota werd dan wel aangenomen, maar het duurde zeker tien jaar voordat er daadwerkelijk iets veranderde:
Er zijn naast het kind, veel partijen rond een adoptie, zoals adoptiebureaus, de biologische ouders, de adoptieouders, de autoriteiten in het land van herkomst en het land waar het kind terechtkomt. Maar wie is nu uiteindelijk verantwoordelijk?

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's