Zembla

Minister Schouten wil geen landelijk verbod op uitbreiding geitenstallen

11-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kool en de geit - MJ
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil voorlopig geen landelijk verbod op de uitbreiding van geitenstallen. Dat blijkt uit haar antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-Kamerleden naar aanleiding van ZEMBLA-uitzending ‘Ziek van geiten’. 
Lees hier alle antwoorden op de Kamervragen
In de ZEMBLA-uitzending ‘Ziek van geiten’ komt naar voren dat een geitenboerderij in Hurwenen mag groeien van 7000 naar 13000 geiten. Bewoners maken zich grote zorgen om hun gezondheid en voelen zich genoodzaakt zelf het juridische gevecht aan te gaan met de gemeente.
Landelijk verbod
In de  schriftelijke Kamervragen  aan minister Schouten vroegen PvdA-Kamerleden Moorlag en Ploumen om een landelijk verbod op de uitbreiding van geitenstallen na de ZEMBLA-uitzending. Maar een landelijk verbod'‘wordt op dit moment niet overwogen', laat de minister weten. ' Ik vertrouw erop dat provincies in staat zijn zelf een goede afweging in deze te maken.'
Niet bemoeien
Ook gaat de minister zich niet bemoeien met de geplande groei van de geitenhouderij op de grens van Hurwenen en Rossum. Volgens minister Schouten zijn de gemeente Maasdriel en de provincie Gelderland verantwoordelijk voor de besluitvorming over en de vergunningverlening aan de geitenboer. Zij is dan ook niet van plan om in de grijpen, zo blijkt uit het antwoord op Kamervragen.
Fouten
Schouten erkent dat er door de gemeente Maasdriel fouten zijn gemaakt. "Daardoor is de vergunning tot stand gekomen zonder dat daar een belangenafweging aan ten grondslag heeft gelegen." Toch grijpt ze niet in. "Zoals aangegeven, is besluitvorming over een veehouderij aan het bevoegde gezag, zijnde gemeente en provincie."

Bekijk hier de uitzending 'Ziek van geiten':
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.