Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PvdA vraagt om landelijke geitenstop na ZEMBLA-uitzending ‘Ziek van geiten’

13-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ploumen - Anp
PvdA-Kamerleden Moorlag en Ploumen vragen minister Schouten (Landbouw en Voedselkwaliteit) om een landelijk verbod op de uitbreiding van geitenstallen. De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Ziek van geiten’.
Bekijk alle vragen aan minister Schouten
Wie binnen een straal van 2 kilometer woont van een geitenboerderij, heeft een verhoogde kans op longontsteking. ZEMBLA ging voor de uitzending 'Ziek van geiten' naar het Gelderse dorpje Hurwenen. Bijna alle 868 inwoners wonen dichtbij zo’n grote geitenboerderij met ruim 7000 geiten.Een inwoner met astma fietst voor de zekerheid kilometers om, zodat ze niet langs de stal hoeft.
Veel onrust
Sinds bekend is geworden dat omwonenden van een geitenbedrijf een verhoogd risico hebben op longontsteking, is er veel onrust . Hoewel er nog geen landelijk verbod is, hebben negen provincies uit voorzorg al een ‘geitenstop’ ingesteld. Ook de provincie Gelderland. Maar in Hurwenen mag de geitenboer, middenin de dorpskern, toch doorgroeien van 7000 naar ruim 13000 geiten. Dat kan doordat zijn vergunning dateert van vóór de geitenstop.
De Kamerleden willen dat Schouten er alles aan gaat doen om uitbreiding van de geitenhouderij in de Gelderse plaats Hurwenen te voorkomen. Ze noemen de uitbreiding ‘onwenselijk’. De Kamerleden vragen aan minister Schouten of zij van mening is dat de vergunning voor deze houderij berust op ‘een deugdelijke belangenafweging’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.