Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Minister moet verjaringstermijn illegale adopties verruimen'

11-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
Kamerleden van de SP en SGP vragen aan minister Sander Dekker of hij het belang van slachtoffers van adoptiemisstanden zwaarder wil wegen dan de belangen van de instellingen die fraudeerden of wegkeken bij de misstanden. Ze stellen Kamervragen na de uitspraak in de zaak tussen de geadopteerde Dilani Butink en de staat.

Dilani’s adoptiepapieren bleken vervalst. Ze stelde de Nederlandse staat medeverantwoordelijk voor misstanden bij haar adoptie vanuit Sri Lanka. De rechter oordeelde echter de zaak niet inhoudelijk te willen behandelen omdat de zaak verjaard is. Dilani’s adoptie was immers meer dan twintig jaar geleden, namelijk in 1992.

Lees meer over de rechtszaak tegen de staat

Termijn begint als iemand baby is
De SP en SGP willen dat die verjaringstermijn wordt aangepast. In de huidige wet begint de termijn dus als iemand een baby is. Om enige kans te maken op gerechtigheid, moet een slachtoffer van een illegale adoptie dus voor zijn of haar twintigste naar de rechter stappen. De Kamerleden van SP en SGP vragen zich af of iemand van twintig jaar of jonger geacht kan worden om “alle feiten, omstandigheden en vragen voldoende scherp voor ogen te hebben.”

De partijen vragen de minister daarom of hij bereid is de verjaringstermijn bij illegale adopties aan te passen en “net als bij enkele andere delicten tegen minderjarigen pas van start wil laten gaan nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden.”

Bekijk het verhaal van Dilani:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.