Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dilani Butink verliest van de staat in rechtszaak over adoptiefraude

09-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Dilani Butink

© ANP

De misstanden rond de adoptie van Dilani Butink (28) zijn verjaard. De rechtbank in Den Haag wijst de vorderingen van Butink tegen de Staat daarom af. Volgens de rechter is het onmogelijk om precies te achterhalen onder welke omstandigheden Butink in 1992 door haar biologische moeder is afgestaan. "Een bittere pil" voor Butink, zo zei de rechter. 

De verjaringstermijn van 20 jaar is verstreken. De rechtbank ziet juridisch geen omstandigheden of redenen om van de verjaringstermijn af te wijken. "Ik baal ervan, want op deze manier wordt de deur gewoon redelijk dichtgegooid", vertelt Butink aan Zembla. "Ook voor andere geadopteerden."

Butinks advocaat Lisa-Marie Komp vindt de uitspraak teleurstellend. "De rechtbank tilde er zwaar aan dat niet vast zou staan dat Dilani's papieren vervalst zijn. Terwijl ik denk: het moet toch vaststaan dat de papieren juist zijn als je een kind adopteert?" Komp en Butink gaan het vonnis opnieuw doornemen en overleggen over vervolgstappen. "De mogelijkheid tot een hoger beroep staat open", aldus Komp.

Bekijk hier haar hele reactie: 
Vervalste papieren
Butink is in 1992 vanuit Sri Lanka geadopteerd via de adoptieorganisatie Kind en Toekomst. Volgens haar advocaat Lisa Komp zijn haar adoptiepapieren vervalst. De naam van haar biologische vader ontbreekt en het in de papieren genoemde ziekenhuis waar Butink geboren zou zijn, beschikt niet over haar geboorteakte. Twee handtekeningen in het dossier van de vrouw die destijds afstand van Butink zou hebben gedaan, blijken na forensisch onderzoek niet van dezelfde persoon te zijn.

Lees ook: Ministeries wisten van adoptiemisstanden en ‘baby farms’ in Sri Lanka

Butink verwijt de staat adopties vanuit Sri Lanka te hebben laten doorgaan, ondanks dat de overheid wist van de malafide adoptiepraktijken in Sri Lanka. Ze eist dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Ook wil ze ondersteuning om haar biologische ouders alsnog op te sporen. "Ik wil erkenning voor de misstanden", vertelde Butink de rechter op de vraag waarom ze deze zaak had aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten."

Geen inhoudelijke beoordeling
De stichting Kind en Toekomst die de adoptie faciliteerde, ontkende onrechtmatig te hebben gehandeld. De rechtbank komt inhoudelijk niet aan een beoordeling toe omdat de zaak is verjaard, zo luidde de uitspraak.

"De rechtbank kan op basis van de beschikbare informatie niet vaststellen of de adoptiepapieren ondeugdelijk zijn en of zij het slachtoffer is van illegale adoptiepraktijken. Het lange tijdsverloop sinds 1992 maakt het nagenoeg onmogelijk om de omstandigheden waaronder zij is afgestaan alsnog te achterhalen", aldus de rechter. "Hoezeer vanuit het oogpunt van eiseres ook moeilijk te aanvaarden, zijn er al met al onvoldoende zwaarwegende redenen om af te wijken van de verjaringstermijn."

'Dit is echt verschrikkelijk'
Marcia Engel (van Plan Angel) die de belangen behartigt van geadopteerden uit Colombia is boos over de uitspraak. “Ik verwachtte al niks van de Nederlandse Staat, maar dat het op deze manier wordt neergezet en niet eens wordt gekeken naar een individuele zaak. Dit is echt verschrikkelijk. Ze houden zich vast aan wetten, wat betekent dat de wetten niet kloppen en de verjaringswet moet worden herzien.”

Engel was bezig met de voorbereiding van een rechtszaak namens honderd geadopteerden uit Colombia.“Deze uitspraak is allesbepalend en gooit ook roet in het eten van onze zaak. Dit betekent dat we via deze weg niet ons recht gaan halen.”

“Het is voor ons nu duidelijk dat de weg lang en zwaar gaat zijn, maar ik ga echt niet opgeven. De Staat zal haar verantwoordelijkheid gaan nemen.”

Adoptiebedrog
Zembla maakte drie uitzendingen over adoptiebedrog waarin werd laten zien dat veel adoptiepapieren uit Sri Lanka in de jaren 80 zijn vervalst. Bekijk hier ons hele dossier over Adoptiebedrog.
Bekijk hier de reactie van Dilani Butink op de uitspraak van de rechtbank:
Bekijk hier de volledige uitspraak van de rechter in de rechtszaak over adoptiefraude:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.