Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris: metingen en onderzoek moeten milieueffecten van rubbergranulaat aantonen

24-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kunstgras 3 - 6
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat erkent dat niet is uit te sluiten dat PAK’s en zware metalen in slib van afwateringskanalen bij kunstgrasvelden terecht kunnen komen. Reguliere metingen van waterschappen moeten aantonen of dit het geval is.  Dat zegt ze in antwoord op Kamervragen die naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Tot op de bodem’ zijn gesteld.
Uit die uitzending blijkt dat toenmalig minister Cramer tien jaar geleden schreef dat waterschappen specifiek onderzoek zouden doen naar de effecten van rubbergranulaat op het water rondom kunstgrasvelden. De opdracht voor specifiek onderzoek hebben de waterschappen nooit gekregen.
Staatssecretaris over ernstige verontreiniging
Staatssecretaris Van Veldhoven zegt eerdere onderzoeken van het RIVM en het onderzoeksbureau Intron naar de milieuaspecten van rubbergranulaat te kennen: “Ik herken mij op basis van die onderzoeken niet in de berichtgeving dat er tientallen kunstgrasvelden zijn waar ernstige verontreiniging van de ondergrond kan optreden met potentieel ernstige risico’s voor het ecosysteem of de mens.” Opvallend omdat Zembla tientallen rapporten in handen heeft waaruit blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland wel degelijk verontreinigd is. In ‘ Tot op de bodem ’ is te zien hoe sommige kunstgrasvelden om die reden gesaneerd worden.
Het onderzoek van Intron concludeerde dat de maatregelen die de kunstgrasbranche in verband met de gevolgen voor het milieu neemt, afdoende zijn. Deskundigen stelden eerder in Zembla vraagtekens bij deze conclusie. Zo zouden de metingen slechts momentopnamen zijn en moet er veel vaker gemeten worden en klopt het uitgangspunt dat zink aan zand adsorbeert in het onderzoek van Intron niet, zo vertelde bodemdeskundige Theo Edelman in de uitzending.
Lees meer over de kritiek van deskundigen op het onderzoek van Intron
Nieuw onderzoek
De staatssecretaris heeft het RIVM de opdracht gegeven om alsnog de milieueffecten van de verspreiding van rubbergranulaat naar de omgeving in beeld te brengen. “Op basis van dit onderzoek zal ik nader beschouwen of het beleid ten aanzien van rubbergranulaat aanpassing behoeft.”
Lees de antwoorden op de Kamervragen hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.