Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister: 'geen verband TTIP en uitstel criteria hormoonverstorende stoffen'

07-07-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
minister-geen-verband-ttip-en-uitstel-criteria-hormoonverstorende-stoffen
Er is uitstel over het voorstel dat de Europese Commissie moet doen voor de  criteria voor hormoonverstorende stoffen die kunnen voorkomen in biociden en gewasbeschermingsmiddelen. En er is geen verband tussen dit uitstel en de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. Dat schrijft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.
De Europese wetgeving voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen bepaalde dat de Europese Commissie uiterlijk eind 2013 een voorstel doet voor criteria voor hormoonverstorende stoffen, die kunnen voorkomen in biociden en gewasbeschermingsmiddelen. In juni 2014 heeft de Europese Commissie aangekondigd dat er eerst een impactassessment gedaan moet worden, dat in 2016 afgerond wordt. De reden voor uitstel die de Europese Commissie heeft gegeven is dat de gevolgen van het vaststellen van deze criteria verstrekkend kunnen zijn, zodat het besluit derhalve zorgvuldig overwogen kan worden.
In een factsheet dat de  Europese Commissie heeft gepubliceerd wordt bevestigd dat TTIP geen beperkingen oplegt aan de EU voor het stellen van criteria voor hormoonverstorende stoffen. ' Een gewasbeschermingsmiddel mag in de EU niet worden gebruikt als dit schadelijke effecten heeft op mens of dier. Dit wordt getoetst conform het geharmoniseerde, wettelijk vastgelegde toetsingskader. Wetenschappelijke discussies over nieuwe gevaren voor mens of dier worden daarom nauwlettend gevolgd. Belangrijk daarbij is dat de EU zelf gaat over hoe we de gezondheid van burgers waarborgen en de democratische procedures die daaraan vooraf gaan. Daar zal TTIP niets aan veranderen .'
Motie Ouwehand
Tijdens het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over de Milieuraad heeft Marianne Thieme (PvdD) in een motie gevraagd naar een publicatie in de Guardian waarin dit mogelijke verband zou worden aangetoond. Op 2 februari 2015 publiceerde The Guardian een artikel waarin stond dat wel 31 pesticiden met hormoonontregelende eigenschappen met een waarde van miljarden euro's verboden hadden kunnen worden wegens mogelijke gezondheidsrisico's, als de EU naar aanleiding van een Commissiedocument over chemische stoffen met hormoonanaloge werking niet had vertraagd, maar verdere actie had ondernomen.

In dit document uit 2013 noemt de Commissie mogelijke criteria voor het identificeren en categoriseren van hormoonontregelende stoffen. Dit zijn chemische stoffen die door wetenschappers in verband worden gebracht met een stijging van het aantal afwijkingen bij foetussen, afwijkingen in voortplantingsorganen en een toename van kanker en onvruchtbaarheid. De vaststelling van criteria voor hormoonontregelende stoffen, waarvoor als wettelijke termijn 13 december 2013 gold, zou het gemakkelijker hebben gemaakt regelgevende maatregelen (zoals een verbod op toxische werkzame stoffen in pesticiden) tegen deze stoffen vast te stellen.

De minister had toegezegd op 4 maart 2015 navraag te doen naar het rapport waarnaar in een artikel van The Guardian wordt verwezen. De minister ontkent het bestaan van het rapport en schrijft “ In de eerder genoemde Kamerbrief van 20 mei jl. over de positie van het kabinet over deze criteria, beschrijft het kabinet ook de reactie van de Europese Commissie, die erop neer komt dat er geen rapport over dit onderwerp is vastgesteld in de verplichte interdienstelijke consultatie. Bij die brief is wel het laatste concept van een Gemeenschappelijke strategie voor hormoonverstorende stoffen gesloten dat mogelijk de bron voor het krantenartikel is geweest. Ambtelijk is nogmaals navraag gedaan bij de Europese Commissie, die in antwoord daarop nog een aantal rapporten onder de aandacht heeft gebracht over hormoonverstorende stoffen die relevant zijn voor het artikel in The Guardian. Hiermee vertrouwt het kabinet invulling te hebben gegeven aan deze motie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.