Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister de Jonge erkent boodschap van manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’

02-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hugo de Jonge VWS- anp
Minister Hugo de Jonge noemt het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ belangrijk voor het samen verbeteren van de ouderenzorg. Dat zegt hij in een brief aan de Kamer. De groep jongeren, die eerder samenwoonde met ouderen, startte in februari een actie voor betere ouderenzorg. De minister bedankt de opstellers van het manifest.
Lees hier de hele reactie van minister
De jongerengroep ‘Tegen de Onverschilligheid’ (TDO) pleitte in een manifest voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud. Minister Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wilde graag op de actie reageren, "want ‘Waardig ouder worden’ is een breed gedragen maatschappelijke doelstelling waaraan ook het kabinet hard werkt."
Bedanken
De initiatiefnemers vinden het goed dat de minister het manifest onderschrijft en de beweging die ze op gang willen brengen, erkent. "Onze betrokkenheid wordt namelijk niet overal gewaardeerd", vertellen de jongeren. " Zo weigert Careyn – waar we twee jaar met plezier tussen de ouderen gewoond hebben – niet alleen om ons manifest te ondertekenen, ook vertikken ze het om met ons in gesprek te gaan."

Volgens de minister laat het manifest zien dat de jongeren zich verantwoordelijk voelen voor wat er met ouderen in de samenleving gebeurt. " Deze betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor het samen verbeteren van de ouderenzorg."  Hij bedankt dan ook de opstellers van het manifest.
"Het is fijn dat de minister ons – anders dan Careyn – wel dankt voor onze betrokkenheid", zeggen de jongeren. "Alleen met een breed gedragen betrokkenheid kunnen we de kernboodschap van ons manifest overbrengen: geef ouderen hun stem terug ."

Oude bomen moet je niet verplanten
De jongeren woonden twee jaar lang samen met ouderen in een verzorgingshuis Tuindorp-Oost, in Utrecht. Totdat zorgorganisatie Careyn de jongeren en de ouderen eind vorig jaar, eerder dan gepland, uit elkaar haalde. De Careyn-besluiten leidden tot maandenlang durend verzet van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Maar Careyn zette haar plannen door.
In de ZEMBLA-uitzending ' Oude bomen moet je niet verplanten ' volgde verslaggever Nicolien Herblot maandenlang het project in Tuindorp-Oost.

Bekijk hier een fragment:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.