Zembla

Klachten tegen Careyn over misstanden rond verhuizing 94-jarige bewoonster gegrond

29-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Careyn
De klachten die de Utrechtse familie van de 94-jarige mevrouw Van der Meulen tegen zorgorganisatie Careyn heeft ingediend zijn grotendeels gegrond verklaard door de klachtencommissie van Careyn. Die oordeelt dat de communicatie en de begeleiding van de cliënt en haar familie rond de verhuizing naar een andere zorginstelling ‘onzorgvuldig’ en zelfs ‘onfatsoenlijk’ was.  
Mevrouw van der Meulen woonde in het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost dat tegen de vlakte gaat. Het vijftig jaar oude complex moet plaats maken voor nieuwbouw. In de tussentijd moest een deel van de ouderen verhuizen van de hoogbouw naar de laagbouw. Er ging van alles mis in de communicatie en besluiten van Careyn. ZEMBLA maakte daarover de uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’ .
Onduidelijke communicatie
Mevrouw van der Meulen woonde in de hoogbouw en ook zij zou in eerste instantie naar de laagbouw verhuizen. Maar de communicatie daarover verliep zeer onduidelijk en traag. Uiteindelijk kreeg mevrouw een bestuurlijke brief thuis waarin stond dat ze niet naar de laagbouw mocht en moest verhuizen naar een ander verzorgingshuis.
“Indien u geen gebruik maakt van dit aanbod, zijn wij helaas genoodzaakt om de zorgovereenkomst per 1 januari 2019 aan u op te zeggen.” De dochter en kleinzoon van de 94-jarige waren woedend over de brief die in hun ogen onbegrijpelijk was en veel onrust veroorzaakte bij hun hoogbejaarde oma en moeder.
Gebrek aan compassie
De commissie van Careyn die de klachten onderzocht vindt dat de zorginstelling in de communicatie naar de familie ‘alle compassie mist die verwacht mag worden van professionele managers en bestuurders’. De familie stuurde meermaals brieven naar Careyn om duidelijkheid te krijgen over de verhuizing, maar een reactie bleef uit. De commissie noemt dat ‘onzorgvuldig’ en ‘onfatsoenlijk’.
De familie vindt ook dat de zorg voor mevrouw Van der Meulen in de laatste maanden voor haar verhuizing tekort schoot. Careyn kon daar geen inzicht over geven en daarom kon de klachtencommissie op dat punt geen oordeel uitspreken.
Kwaliteit van leven is verslechterd
Inmiddels woont mevrouw Van der Meulen in een verpleeghuis in Harmelen. “Het gaat niet zo goed met haar; ze verpietert”, vertelt haar dochter Karin. Karin woont vlakbij Tuindorp- Oost. Zowel zij als haar kinderen kwamen meerdere malen per week bij haar moeder op bezoek. Door de verhuizing is de kwaliteit van leven van haar moeder verslechterd, aldus dochter Karin.
De commissie beveelt Careyn aan om de communicatie en besluitvorming in dit proces te evalueren. Ook adviseert de commissie om de situatie rond mevrouw Van der Meulen nogmaals te bekijken en te bespreken of de hoogbejaarde vrouw alsnog kan verhuizen naar de laagbouw.
De Raad van Bestuur van Careyn heeft enkele weken de tijd om de adviezen van de commissie te bestuderen en te beslissen of ze het advies overneemt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.