Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minder gas uit Groningen

24-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
aardbeving-in-loppersum
De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Kamp volgt het advies van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die de grens voor de komende jaren bij 24 miljard kuub legt. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning.
Nu mag de NAM 27 miljard kuub gas winnen in Groningen.

Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers verminderde Kamp de afgelopen jaren de gaswinning in Groningen. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen, een jaar eerder was 30 miljard kuub nog het maximum terwijl in 2013 nog bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen.
,,Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico’s en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken’’, aldus Kamp.
Minder aardbevingen
Het aantal aardbevingen in Groningen daalt sinds de gaswinning in het gebied is verminderd. Tot die slotsom komt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Staatstoezicht pleit nu voor een gelijkmatige gaswinning want dan zal het aantal aardbevingen op het huidige niveau blijven en niet toenemen.
De eerste vijf maanden van dit jaar waren er tot nu toe zes aardbevingen met een kracht van minstens 1.5 op de schaal van Richter in diezelfde periode in 2015 waren dat er nog twaalf. Ook zijn er minder zwaardere aardbevingen. Het eerste halfjaar van 2015 waren er vier bevingen met een kracht van 2.0 of meer op de schaal van Richter dit jaar was dat er één.
SodM vindt het niet verstandig om de gaswinning in Groningen verder te verlagen. In koude winters moet er dan meer gas uit de grond worden gehaald waardoor de kans op aardbevingen juist weer toeneemt aldus SodM.
Groninger Bodembeweging
Dick Kleijer, Groninger Bodem Beweging: ,,Er wordt opnieuw Russische roulette met de Groningers gespeeld. Het bleek dat het terugbrengen van de gaswinning succesvol was en wat doet Kamp? Die houdt het op 24 miljard kuub. Daarmee wordt het succesvolle beleid dat in gang was gezet, waarbij de gaskraan steeds verder werd dichtgedraaid, teniet gedaan. Wat ons betreft was de volgende stap 21 miljard kuub geweest. De politieke en financiële belangen staan nog altijd voorop. We laten het hier niet bij zitten en stappen desnoods naar de Raad van State.''

NAM
NAM: ,,Het is goed dat er weer een stap is gezet in het proces richting het definitieve besluit, dat de minister vóór 1 oktober zal nemen. Het ontwerpbesluit is wederom een belangrijk moment voor alle betrokkenen, daar is NAM zich terdege van bewust. Dit geldt vooral voor de inwoners van de provincie Groningen, maar ook voor ons bedrijf. Dit ontwerpbesluit geeft een stuk duidelijkheid en stabiliteit. Het aangekondigde ontwerpbesluit is een onderdeel van een langdurend en zorgvuldig proces. Ook NAM zal de onderliggende stukken en rapporten die de basis vormen voor het ontwerpbesluit bestuderen.''

Milieudefensie
Ike Teuling namens Milieudefensie: ,,We zijn niet tevreden met het gasbesluit. We hebben eerder gesteld dat de overheid de gaswinning zou moeten afbouwen naar 12 miljard kuub in 2020, het door het Staatstoezicht op de Mijnen veilig geachte niveau. Uiteindelijk zouden in 2030 we op het staken van de gaswinning moeten uitkomen. Milieudefensie roept daarom de Groningers en alle Nederlanders op bezwaar in te dienen tegen dit gasbesluit.''

Burgemeester Loppersum
Albert Rodenboog, burgemeester Loppersum: ,,Tot mijn grote opluchting blijft de gaskraan in Loppersum ook komende vijf jaar dicht. In Loppersum weten we als geen ander dat een verlaging werkt. In januari 2014 werd de gaswinning hier stilgelegd en sindsdien zijn er in onze gemeente geen zware bevingen meer geweest. Wij zijn als gemeente het bewijs dat verlaging werkt. Ik had wel verwacht dat Kamp de gasproductie nog verder zou verlagen dan die 24 miljard. Nee, ik wil niet zeggen op welke hoeveelheid ik had gehoopt.''

(Bron ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.