Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljoenenclaim voor Otto Simon

26-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
miljoenenclaim-voor-otto-simon
Speelgoedgroothandel Otto Simon wacht een claim van waarschijnlijk enkele miljoenen door oud-ondernemers van de speelgoedketen Top1Toys. De oud-winkeliers beschuldigen franchisegever ervan misleidende vooruitzichten te hebben voorgespiegeld over de te verwachten omzet en winstmarge. Zeker acht ondernemers hebben hun eisen gebundeld via advocate Nienke Slump die de laatste hand legt aan de voorbereiding van een civiele procedure die bij de rechtbank in Almelo aanhangig gemaakt zal worden.
De advocate heeft van alle gedupeerden de cijfers onderzocht. Daaruit blijkt dat de door Otto Simon voorspelde omzet- en winstmarge door vrijwel geen enkele ondernemer wordt gehaald.

Wetgeving
In Nederland bestaat geen speciale franchise wetgeving. In Nederland moeten we het doen met de Europese franchise erecode. Daar staan regels in waaraan franchisegevers zich moeten houden. De code heeft echter geen juridische status. Franchisegevers kunnen deze makkelijk negeren en doen dit ook. Advocaat Slump vindt dat er speciale wetgeving moet komen.
Als het wetsvoorstel ‘acquisitiefraude’, ingediend bij de Tweede Kamer door van Gesthuizen (SP) en van Oosten (VVD), wordt aangenomen krijgen franchisegevers de plicht om te bewijzen dat de afgegeven prognoses kloppen. Ook mogen zij achterliggende commerciële oogmerken bij het sluiten van de overeenkomst niet verzwijgen zoals nu vaak het geval is.

Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, stelde eerder dit jaar Kamervragen over misstanden in sommige franchiseketens. Zij vindt dat het tijd is voor wetgeving voor franchiseovereenkomsten. De regering antwoordde dat wetgeving niet nodig is en dat de erecode van de vereniging van franchisegevers wel voldoende is.

Vos stelt dat de erecode geen goed alternatief is voor wettelijke afspraken, het probleem van die vereniging is dat alleen franchisegevers lid mogen zijn, en dus niet de ondernemers die de vestiging drijven, en dat maar 30% van de franchisegevers lid is.

In een franchisewet zou moeten staan dat een franchisegever juiste informatie geeft over de verwachte omzet en winst. Nu is dat niet verplicht en worden soms ondernemers op het verkeerde been gezet. Als ze na een tijd merken dat die omzet en winst niet gehaald kan worden omdat de prognoses niet klopten hebben ze geen poot om op te staan.

In Zembla 'Woede in de winkelstraat' komen enkele oud-franchisenemers van de keten Top1Toys aan het woord die zich benadeeld voelen door Otto Simon. Het bedrijf zou bij het aangaan van de franchisecontracten onrealistische omzetten en winstmarges hebben begroot. Na de uitzending van Zembla hebben zich volgens advocaat  Nienke Slump nog vijf meer winkeliers gemeld die problemen hebben met hun contract.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.